Joba van den Berg, Tweede Kamerlid voor het CDA.
Volledig scherm
Joba van den Berg, Tweede Kamerlid voor het CDA. © CDA

Zeeuwse Kamerleden houden zich buiten de vuurlinie in kazernekwestie

DEN HAAG - In de koude oorlog tussen Zeeland en Defensie om de marinierskazerne blijven de vier Zeeuwse Kamerleden in hun schuttersputje. ,,Waar zijn de Zeeuwse Kamerleden in het debat?”, vroeg dagelijks provinciebestuurder Harry van der Maas (SGP) zich af in een bericht op Twitter. 

Tobias van Gent, Tweede Kamerlid voor de VVD.
Volledig scherm
Tobias van Gent, Tweede Kamerlid voor de VVD. © DIRK-JAN GJELTEMA

Nu heeft Van der Maas makkelijk tweeten. Hij zit niet in een Kamerfractie die de regering steunt, en de Tweede Kamerleden André Bosman en Tobias van Gent (beiden VVD), Joba van den Berg (CDA) en Rutger Schonis (D66) wel. In een sms-je laat Van den Berg weten het ‘heel erg te vinden hoe dit proces is verlopen’. ,,Het  is belangrijk dat er meer openheid en transparantie komt, zodat Zeeland weer vertrouwen krijgt om aan tafel te gaan. De staatssecretaris zal daarvoor alles op alles moeten zetten om het vertrouwen te herstellen.” Op de vraag hoe ze aankijkt tegen compensatie voor Zeeland zegt ze: ,,Er is nog geen besluit gevallen. Dat wachten we af.” 

VVD’er Van Gent brandt zijn vingers ook niet aan de kwestie: ,,Het is vooral aan de Zeeuwse en Vlissingse bestuurders om te bepalen hoe de relatie hersteld kan worden.” Op de vraag of het niet aan het kabinet is om die relatie te herstellen, omdat immers Defensie het besluit de mariniers te verhuizen wil terugdraaien, appt Van Gent: ,,Jazeker, en het is dan aan de Zeeuwen om te bepalen of dat voldoende is.” Zijn partijgenoot en Defensie-specialist in de VVD-fractie Bosman sluit zich bij de woorden van Van Gent aan. 

D66'er Schonis kon donderdag geen commentaar geven. Hij zit in de parlementaire ondervragingscommissie die deze en volgende weken getuigen en deskundigen hoort om inzicht te krijgen in geldstromen naar moskeeën.

Lees ook: Maak van een nadeel een voordeel: ‘De mariniers durven niet naar Zeeland. Jij wel?’