Volledig scherm

Zeeuwse landbouw aan de slag met koolstofopslag in de bodem

VLISSINGEN - De landbouwsector heeft grote mogelijkheden voor het opslaan van koolstof in de bodem en kan daarmee een bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen. In het project Carbon Farming gaat ZLTO samen met 6 partners werken aan de benutting van die kansen. 

Het project Carbon Farming heeft als doel om de voedselketen te vergroenen door het opslaan van koolstof in landbouwbodems te stimuleren. Het vastleggen van koolstof in de bodem biedt vele voordelen, zoals een vruchtbaardere en gezondere bodem van goede kwaliteit doordat voedingstoffen en water beter worden vastgehouden. Daarnaast wordt koolstof uit CO2 opgeslagen dat anders terecht komt in de atmosfeer: de veroorzaker van de temperatuurstijging op aarde. Gedurende 3 jaar gaan 7 partners uit Nederland, België, Duitsland en Noorwegen met dit thema aan de slag (ZLTO, Bionext, Innovatiesteunpunt, Inagro, Thünen Institut, 3N Kompetenzzentrum en NLRØ).

Het project wordt volgende week woensdag afgetrapt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter Joris Baecke van de ZLTO-raad Zeeland tijdens de startbijeenkomst tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis in Middelburg. ,,Het is goed om te zien dat de vruchtbare Zeeuwse grond ook een voedingsbodem is voor innovatie en klimaatoplossingen. Het project Carbon Farming past dan ook in ons duurzame landbouwbeleid waarbij we de productiefactoren bodem, water en biodiversiteit centraal stellen”, aldus De Bat. Baecke vult aan: ,,Als boer of tuinder wordt er veel van je gevraagd als het gaat om goed bodembeheer. Door dit project worden businessmodellen ontwikkeld en getoetst waardoor boeren en tuinders via de keten beloond worden voor hun inspanningen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...
  PREMIUM
  Reportage

  Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...

  Het is stil in Zoutelande. Nog een paar weken en dan begint het weer, weet ondernemer Kees Bierens. Hij hoopt en verwacht dat weer een hoop toeristen naar de Walcherse kustplaats komen. ,,Blij dat ze hier komen”, zegt hij en verwijst daarmee naar de hit van Bløf en Geike Arnaert. Maar even verderop, in Veere... Stadsraadvoorzitter Jan Paul Loeff zegt enigszins gekscherend dat hij het liefst aan het begin van het stadje een toegangspoort plaatst om het aantal dagjesmensen flink te beperken. ,,Helaas kan dat niet.”
 2. Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landweggetje fiets, ruik ik mijn vader’
  PREMIUM
  Weer Even Thuis

  Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landwegge­tje fiets, ruik ik mijn vader’

  In de Ooststraat in Kapelle staat een huis dat al vanaf de bouw, begin jaren 60, in bezit is van dezelfde familie. Nelleke Tessen-Van Liere (70) verhuisde in 1994 terug naar het huis waarin ze vroeger met haar ouders en haar zus heeft gewoond. In de tussentijd is er veel veranderd. ,,Kijk alleen al naar het dialect. Wij spraken vroeger allemaal Zeeuws met elkaar. Tegenwoordig wordt dat door jongeren nauwelijks nog gesproken.”