AED's die in de volle zon hangen, kunnen oververhit raken en hun werking verliezen.
Volledig scherm
AED's die in de volle zon hangen, kunnen oververhit raken en hun werking verliezen. © Cris Sohier

Zeeuwse leverancier waarschuwt voor oververhitte AED's

VLISSINGEN - AED-leverancier Medisol in Vlissingen, die door heel Europa hartmassageapparaten levert, waarschuwt eigenaren voor oververhitting. Toestellen die in de zon hangen, kunnen onbruikbaar raken met alle gevolgen van dien.

Hoewel de meeste AED's (Automatische Externe Defibrillator) in speciale buitenkasten hangen die zijn voorzien van klimaatbeheersing, zijn die volgens het bedrijf niet berekend op de huidige tropische temperaturen. Waar de meeste fabrikanten verklaren dat AED’s functioneel blijven tot 50 graden Celsius, adviseert Medisol anders. ,,Veel elektroden kunnen slechts temperaturen van maximaal 45 graden verdragen. Zonder deze elektroden kan de AED niet ingezet worden. Ons advies is om de temperatuur tot maximaal 40 graden te laten oplopen", zegt directeur Pieter Joziasse.   

De oplossing lijkt simpel: monteer de buitenkast niet aan een gevel in de volle zon. In de praktijk blijkt dat hier niet altijd rekening mee wordt gehouden. Praktische overwegingen, zoals stroomtoevoer en de toegankelijkheid van het apparaat, krijgen vaak voorrang. Zeker wanneer de buitenkast niet in de zomer gemonteerd wordt. Joziasse: ,,Mocht de temperatuur in een buitenkast te hoog oplopen, dan raden we klanten aan de AED uit de kast te halen en op een koelere plek te zetten. Wanneer de temperatuur ’s avonds afneemt, kan het toestel terug in de kast geplaatst worden.” 

Een AED kan tijdens een hartstilstand het verschil maken tussen leven en dood. Het toestel, dat altijd toegankelijk moet zijn, geeft een elektrische schok af waardoor het hart gereset wordt. De kans op overleving wordt hierdoor met 60 procent vergroot. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.