Carla Schönknecht
Volledig scherm
Carla Schönknecht © Dirk Jan Gjeltema

Zeeuwse recreatiesector snakt naar duidelijkheid

MIDDELBURG - De toeristische sector wil dat snel duidelijk wordt hoe de aangekondigde sluiting van campings en vakantieparken in de praktijk wordt uitgevoerd. ,,Simpelweg sluiten zonder goede regeling kan niet”, zegt Carla Schönknecht namens het Toeristisch Overleg Zeeland, waarin de toeristische branche in Zeeland is verenigd.

Maandagavond zei de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink, een besluit voor te bereiden voor sluiting van campings en vakantieparken. De VRZ wil toeristen weren om de druk op de ziekenhuiszorg niet groter te maken door de aanwezigheid van toeristen. 

Loninks mededeling van maandagavond kwam  niet als een verrassing voor Schönknecht. ,,Maar de uitwerking heeft nog wel veel aandacht nodig, ook economisch. Een maatregel afkondigen is één, maar hoe we de problemen vervolgens gaan oplossen hoor ik er graag bij”, zegt ze.

Brancheorganisatie Recron heeft een vouchersysteem bedacht, een soort tegoedbon die klanten krijgen als ze annuleren vanwege de coronacrisis. Dat voorkomt dat ondernemers contant geld moeten terugbetalen. Schönknecht vindt dat een prima idee, maar het zal niet voor elke klant een oplossing bieden. ,,Iemand die met Pasen naar Zeeland zou komen en in de zomer bij wijze van spreken naar Griekenland gaat, wat heeft die aan een voucher? Je houdt toch altijd een kern die direct zijn geld terug wil hebben.”  Het is volgens Schönknecht dus niet alleen een kwestie van het plots opdrogen van de inkomsten: ,,Er moet ook nog geld uit. Dat is echt een probleem.”