Zeeuwse stormchaser: verwoestende tornado raasde 5 tot 10 minuten over Schouwen-Duiveland
ZIERIKZEE - De wervelwind die vanmiddag een spoor van vernieling heeft achterlaten in Zierikzee en omgeving, heeft vijf tot tien minuten over het eiland Schouwen-Duiveland geraasd. Dat zegt Zeeuwse stormchaser Paul Begijn op basis van videobeelden en foto's die hij heeft bekeken.
Begijn twijfelde aanvankelijk of het om een waterhoos of een windhoos ging, omdat de bui ook warm zeewater opzuigt. Waterhozen komen veel vaker voor in Zeeland, maar vooral in augustus en september als het zeewater is opgewarmd. ,,Maar een waterhoos verliest zijn energie zodra hij aan land komt en dat was vanmiddag in Zierikzee niet het geval.”
Supercell
Samen met andere weerdeskundigen heeft Begijn beelden geanalyseerd. ,, Het lijkt vrijwel zeker om type onweersbui ‘supercell’ te gaan. De bui zat mooi geïsoleerd en er zat behoorlijk wat rotatie in de bui. De bui wijkt op de radarbeelden ook af ten opzichte van de trekrichting van de andere buien op dat moment.” De supercell was langere tij actief boven Schouwen-Duiveland en omgeving, de tornado die eruit voortkwam raasde zo'n vijf tot tien minuten over het eiland.
Of de verwoestende storm nu een windhoos of tornado genoemd moet worden, ligt maar net aan welke definitie je hanteert. De begrippen zijn synoniemen. ,,In Amerika zouden ze dit gewoon een tornado noemen, in Nederland hebben we het eerder over een windhoos", verduidelijkt Begijn. Tornado’s worden qua kracht ingedeeld op de schaal van Fujita. Die loopt van F0 (de lichtste) tot F5, de zwaarste categorie. ,,Dit was waarschijnlijk een F1 (138 - 178 km/u) = matige schade mogelijk", zegt Begijn.
Geen code geel
Opmerkelijk is dat het KNMI geen officiële waarschuwing, zoals ‘code geel’ had afgegeven, terwijl volgens Begijn vaak veel zwaardere codes worden afgegeven (oranje of rood) en de gevolgen veel minder heftig zijn. ,,In verschillende weermodellen zaten de onweersbuien wel in de verwachting, maar de extreme randverschijnselen zoals die vanmiddag optraden komen tamelijk onverwacht. Dan moeten net alle ingrediënten op z’n plek vallen.”
In de periode half mei tot half september komen de meeste onweersbuien met eventuele randverschijnselen voor. ,,Supercells, het zwaarste type onweersbui, komt het vaakst voor in de maand juni. Onder de juiste dynamiek en met een flinke portie energie kunnen dan dit soort zware onweersbuien ontstaan, vaak in de nabijheid van de straalstroom, een soort meanderende rivier van wind op grote hoogte die voor extra forcering kan zorgen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
PREMIUMMET VIDEO
Hoera! Terneuzen is verlost van rondvliegende poep en viert dat met een rondje autowasstraat
TERNEUZEN - Hoera! Terneuzen is verlost van gekrijs en vallende vogelpoep in het centrum. De visdiefjes worden op de meest toepasselijke manier uitgezwaaid: met een visdiefjesautowasweekend. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
PREMIUM
Win-win: werken in een Zeeuws verzorgingshuis mét huisvesting. ‘Na mijn werk ga ik naar het strand!’
VEERE - Het lijkt te mooi om waar te zijn: in de zomermaanden werken in een Zeeuwse zorginstelling mét gratis huisvesting. Sanne en Danielle doen het deze zomer. ,,Vakantie vieren én werken in één.”
-
PREMIUMopinie
Migratie is niet tijdelijk en vraagt om duidelijke en blijvende regelgeving
De opvang van migranten is geen liefdadigheid, betoogt Albert Kort. Er is deugdelijk beleid nodig vanuit Den Haag. -
PREMIUMmet video
Droogte teistert Zeeuwse akkerbouwers: ‘We hebben snel regen nodig, maar daar ziet het niet naar uit’
Het is kurkdroog in Zeeland. Op de stoffige akkers verschrompelen de uien waar je bij staat. En aardappelen groeien niet door. Telers snakken naar regen, maar er is de komende twee weken geen flinke bui in zicht. ,,En water met schepen aanvoeren, heeft nu geen zin meer.” -
PREMIUMJong in Zeeland
Anna (14) uit Waterlandkerkje: ‘Ik ben al in veel landen geweest voor mijn sport.’
Hoe is het om op te groeien in Zeeland? Waar houden jongeren zich mee bezig? We laten hen op deze plek aan het woord. Vandaag: Anna Heinsdijk (14) uit Waterlandkerkje.