Zeeuwse strandtenten krassen noodkreet in het zand: ‘Strandtenten in het NOW’

videoDOMBURG - Een noodkreet van strandpaviljoen High Hill Beach in het zand van Domburg. ‘Strandtenten in het NOW’ luidt de tekst die eigenaar Frederik Faasse in het zand heeft getrokken. Langs de hele Nederlands kust was woensdag deze schreeuw om hulp te lezen.

Seizoensgebonden horecazaken vallen voor een deel buiten het steunfonds NOW, waaruit normaal gesproken 90 procent van de loonkosten wordt vergoed aan ondernemers die slachtoffer van zijn corona-maatregelen. Faasse heeft in februari twee nieuwe medewerkers aangesteld met het oog op Pasen en Pinksteren. Voor dit tweetal valt hij echter buiten de boot.

 ,,Ik heb mensen in dienst genomen maar de NOW-regeling baseert zich op de loonsom van januari. Voor acht personeelsleden die het hele jaar in dienst blijven, kan ik wel een beroep doen op de NOW, voor mijn twee nieuwe vaste krachten niet. Die moet ik uit eigen zak betalen, terwijl ik niks verdien omdat ik tot 28 april dicht moet blijven. Als beginnend ondernemer heb ik niet zoveel vet op de botten. Ik weet niet hoe lang ik het kan volhouden.”

Veel strandtenten zijn in de wintermaanden gesloten. In februari en maart hebben ondernemers vaak nieuw personeel aangenomen om klaar te zijn voor het toeristenseizoen. Ook Moio Beach in Cadzand-Bad. Eigenaar Dirk van Gilst klaagt eveneens zijn nood: ,,De NOW-regeling moet worden aangepast. Veel strandpaviljoens zijn de dupe van de sluiting van de horeca. Bij exploitanten staat het water aan de lippen.”

'Strandtenten in het now'. Noodkreet van Frederik Faasse (eigenaar van strandpaviljoen High Hill Domburg) en Patrick Wagenaar (zelfstandig kok van High Hill Domburg).
Volledig scherm
'Strandtenten in het now'. Noodkreet van Frederik Faasse (eigenaar van strandpaviljoen High Hill Domburg) en Patrick Wagenaar (zelfstandig kok van High Hill Domburg). © Jordan Blok