Volledig scherm
Maarten Schakel (72) uit Zierikzee loopt de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar voor de vijftigste keer. © Dirk Jan Gjeltema

Zeeuwse Vierdaagse-lopers blijken échte bikkels: ze vallen het minst uit

NIJMEGEN - De Zeeuwse deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse blijken de afgelopen jaren het best getraind aan de start te verschijnen. Van alle provincies weten de wandelaars uit Zeeland het vaakst de finish te halen.

Dit jaar staan 580 Zeeuwse wandelaars aan de start in Nijmegen. Vorig jaar liepen iets meer dan 35.000 Nederlanders de Nijmeegse Vierdaagse helemaal uit. Ruim 3.000 mensen vielen onderweg uit, waarmee het ‘uitvalpercentage’ op 7,7 procent lag. Het gemiddeld aantal uitvallers in Zeeland was slechts 5,1 procent. Friese wandelaars hadden het vorig jaar het zwaarst. Dat is tegen de trend in, want in de afgelopen tien jaar lag het uitvalspercentage bij Friezen onder het landelijk gemiddelde.

Bevangen door de hitte

In de meeste van de afgelopen twaalf edities hadden de Zeeuwen het grootste aantal ‘uutlopers’ bij de Nijmeegse Vierdaagse. Maar in de bijzonder warme editie van 2016, waarin honderden mensen werden bevangen door de hitte, hadden ook de Zeeuwen het zwaar. Bijna een op de tien deelnemers uit onze provincie gooide toen de handdoek in de ring.

Hoewel het wandelweer dit jaar beter is dan in 2016, gooit de eikenprocessierups mogelijk roet in het eten. De routes van de Nijmeegse Vierdaagse hebben topprioriteit in de bestrijding van de jeukrups, meldt Omroep Gelderland.

Bekijk hieronder het percentage uitvallers per provincie in de afgelopen twaalf jaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Oesterkweek komt van de grond
    PREMIUM
    Reportage | video

    Oester­kweek komt van de grond

    YERSEKE - Het zijn zware tijden in de oestersector. Al een paar jaar richten het herpesvirus en de oesterboorder op de bodem van de Oosterschelde een ware slachting aan onder kromme oesters. De oesterboorder is aartsvijand nummer één. Om te ontsnappen aan de oesterkiller experimenteren enkele bedrijven met kweek op tafels en in hangmandjes. Het is de toekomst, denkt oesterteler Adriaan van der Plasse van Delta Ostrea. ,,Want de oesterboorder gaat nooit meer weg.”