Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse vmbo-scholieren stromen niet overal even hard door naar havo

GOES - Het aantal Zeeuwse vmbo-leerlingen dat doorstroomt naar havo is op de ene school veel groter dan op de andere.

Wie het diploma vmbo-theoretisch (de vroegere mavo) of -gemengd op zak heeft, kan kiezen tussen mbo of havo. Het aantal leerlingen dat naar havo gaat, loopt nogal uiteen, concludeert de NOS op basis van gegevens van 764 scholen. Soms is dat nihil, maar er zijn ook scholen waar ruim de helft voor havo kiest.

In Zeeland zijn de verschillen minder extreem. De doorstroming naar havo is relatief groot op het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen (23,1 procent) en het Reynaertcollege in Hulst. Bij Het Goese Lyceum (8,5 procent) en het Calvijn College (4,9 tot 8,5 procent) is het juist laag.

Bert Vogel, voorzitter van het college van bestuur van het Calvijn College, verbindt daar geen conclusies aan. ,,We kijken niet naar die scores, maar proberen iedereen het onderwijs te bieden dat zo veel mogelijk bij hen past."

Koninklijke route

,,Wij zien vmbo als de koninklijke route naar mbo", zegt Vogel. 'Laatbloeiers' moeten wel de kans krijgen om door te stromen naar havo. ,,Maar een punt van zorg is de maatschappelijke trend die zegt: havo moet voor iedereen kunnen. De vraag is of het ook bij iedereen past. Er zijn leerlingen die zichzelf daar op een niet leuke manier tegenkomen."

Het Reynaertcollege, waar de laatste jaren relatief veel vmbo'ers doorstromen, wil leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op havo. Dat gebeurt bijvoorbeeld door wiskunde-B aan te bieden. ,,In die zin proberen we er alles aan te doen", zegt Peter Winters, sectordirecteur havo. ,,Maar het gaat er vooral om dat de leerling een doordachte keuze maakt. Anders kan de teleurstelling groot zijn."

Bij CSW zijn er grote verschillen tussen de locaties: in Vlissingen stroomt 5 procent door, in Middelburg bijna 25 procent. Dat komt onder meer doordat de havo-afdeling alleen in Middelburg is. ,,Doordat het in één vestiging zit, is de drempel veel lager", zegt afdelingsleider Wouter de Vries.

Een hoge doorstroming naar havo is zeker geen doel op zich. ,,We kijken steeds meer naar wat het beste is voor de leerling." Wie naar havo wil, moet aan diverse voorwaarden voldoen en zijn keuze goed motiveren. Daarnaast probeert de school de aansluiting zo soepel mogelijk te maken. ,,De leerlingen komen er goed voorbereid aan, beter dan voorheen."

 1. Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  MIDDELBURG - Ineke van de Put uit Middelburg zat donderdagmiddag toch wel een beetje met de handen in het haar. Ze moest naar Schiphol om haar vlucht naar Vietnam te halen, maar er reden geen treinen. Een oproepje op twitter met de hashtag #stormpoolen bood uitkomst. Twee verschillende automobilisten die ze niet kende, brachten haar al stormpoolend toch op tijd op haar bestemming. ,,Fantastisch dat dit kan in ons land.''
 2. Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen
  Poll

  Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen

  VLISSINGEN - Het aantal ouders dat de zwemlessen voor hun kind niet zelf kan betalen neemt toe. Bijna duizend Zeeuwse gezinnen hebben het afgelopen jaar een beroep moeten doen op een bijdrage uit het Jeugdsportfonds. In 2013 ging het nog om 350 kinderen die financiële steun kregen. Sinds het schoolzwemmen in veel gemeenten is afgeschaft, draaien ouders zelf op voor de kosten voor het behalen van een zwemdiploma van zoon of dochter. Dit kan al snel oplopen tot wel 900 euro.