Volledig scherm
De voormalige graansilo, nu het kantoor van Rothuizen Architecten en Stedenbouwkundigen. IPTCBron Alle rechten voorbehouden de verbouwing rothuizen architecten middelburg © Ruben Oreel

ZLND 2050: jaarlijks festival rond
duurzaamheid in Middelburg

MIDDELBURG - Rothuizen Architecten en stichting Bella Festa (bekend van de Stadsfeesten) willen in Middelburg jaarlijks een festival organiseren rond circulaire bouwen en duurzaamheid. Het festival ZLND 2050 richt zich zowel op ondernemers als consumenten. 

De eerste editie is op vrijdag 20 en zaterdag 21 september op het terrein van  Rothuizen Architecten aan de Kleverskerkseweg in Middelburg.  Op vrijdag komt circulair bouwen uitgebreid aan de orde tijdens een symposium. Bij circulair bouwen draait het om het slim gebruiken van grondstoffen en materialen zodat ze zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden. 

Op zaterdag 21 september kunnen gewone burgers leren hoe ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Er is een biologische markt, er kan een testritje gemaakt worden met een elektrische auto en het thema voorkomen van voedselverspilling komt aan de orde.  De provincie Zeeland geeft uitleg over de manier hoe overgeschakeld gaat worden naar aardgasloze verwarming en naar vormen van vervoer die minder kooldioxide uitstoten.

Een groot aantal partijen die actief zijn op het gebied van duurzaamheid in Zeeland werkt mee aan het festival. Het gaat onder meer om de Zeeuwse Milieufederatie, ZB Planbureau, ondernemingen als de Sinke groep, Van De Velde installaties, de Rabobank, woningstichting Woongoed Middelburg, gemeente Middelburg, Zeeuws architectenplatform, brancheorganisatie Bouwend Zeeland, de  HZ University of Applied Sciences en andere kennisinstellingen. De provincie Zeeland ondersteunt het festival met een subsidie van tienduizend euro.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternella Riemens-Hengst beleefde het bombardement van Westkapelle
  PREMIUM
  Interview

  ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternel­la Rie­mens-Hengst beleefde het bombarde­ment van Westkapel­le

  WESTKAPELLE - Dit is het zesde deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Pieternella Riemens-Hengst (1936) hoe zij in Westkapelle het bombardement op de zeedijk in 1944 overleefde in een Duitse bunker: ,,Een enorme knal, de bunker bleef wel vijf minuten schudden."
 2. Kookboekenauteur Natascha van der Stelt neemt gebak mee naar Goes

  Kookboe­kenau­teur Natascha van der Stelt neemt gebak mee naar Goes

  GOES - Kookboekenauteur Natascha van der Stelt bezoekt zaterdag 24 augustus (14.00 tot 16.00 uur) boekhandel Het Paard van Troje in Goes. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Natascha bakt. Tijdens haar bezoek kan worden geproefd hoe het gebak smaakt dat zij daarin heeft beschreven. Al het gebak is suiker- en tarwevrij. Er worden koekjes, cake en ander klein gebak aangeboden, waaronder in ieder geval klassiekers, om te illustreren dat die dus smaakvol kunnen worden gemaakt zonder suiker of tarwe.