Volledig scherm
jongeren in Zoetermeer die voor overlast zorgen. Op de muur van de supermarkt hebben zij een graffiti aangebracht als herinnering aan de overleden Wessel. © Prive

100 criminele Zoetermeerse jongeren permanent in het vizier

Honderd Zoetermeerse jongeren worden voortdurend door gemeente en politie in de gaten gehouden omdat ze overlast geven of misdrijven plegen. Dit cijfer maakte burgemeester Charlie Aptroot gisteren bekend.

Een raadslid dat door jongeren op straat wordt bedreigd, het gebruik van wapens als er ruzie is... Redenen genoeg voor Aptroot om honderd overlastgevende danwel criminele jongeren in de stad op de huid te zitten. Als dat niet gebeurt is volgens de burgemeester de kans groot dat er weer criminele jeugdgroepen ontstaan, zoals vier jaar geleden het geval was.

,,We hebben groepen in beeld, maar ook individuen. We brengen in kaart hoe ze zich gedragen en in wat voor netwerkverbanden ze opereren”, legt Aptroot uit. Het soort misdrijf varieert van drugshandel tot het jatten van mobiele telefoons of het plegen van inbraken en bedreigingen. Met name een groep van ongeveer 45 jongeren wordt nadrukkelijk in het vizier gehouden. ,,Daar is echt een probleem mee, daar bemoeien we ons stevig mee”, klinkt het.

Nog eens ruim vijftig andere overlastgevende jongeren die dreigen de foute kant op te gaan worden eveneens in de gaten gehouden. Al met al gaat het in totaal om zo’n honderd jongeren tussen de 12 en 23 jaar.

Buytenwegh

In 2014 begon de gemeente met het in de gaten houden van overlastgevende jongerengroepen. Die hielden zich toen op in Buytenwegh, Palenstein en Seghwaert. Uiteindelijk verdween de groep in Buytenwegh van de kaart. Van die groep verdwenen vijf leden achter de tralies. Inmiddels is er een hele nieuwe groep overlastgevende en criminele jongeren, die dit jaar door de politie in kaart werd gebracht. Deze groep is actief in verschillende delen van de stad.

Tenminste een deel van de jongeren wordt door de georganiseerde misdaad voor het karretje gespannen, vermoedt Aptroot. ,,Zware criminelen gebruiken jongeren tussen de 12 en 18 jaar om drugs rond te brengen of mensen te bedreigen.” Wel merkt hij op dat het gaat om relatief kleine aantallen jongeren. ,,Alles is erop gericht overlast of erger te voorkomen en de jongeren weer op het goede pad te krijgen en te houden met het aanbieden van positieve activiteiten. Als ze niet stoppen met zorgen voor overlast of erger, dan volgen hardere maatregelen”, stelt Aptroot vast.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer