Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

100 kilometer per uur is te traag voor ambulance: Aanrijtijden Zoetermeer in gevaar

Het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen raakt ook ambulances. Mogelijk komen aanrijtijden in het buitengebied van de Zoetermeerse regio in gevaar.

Een ziekenauto mag maar 40 kilometer per uur harder dan de toegestane snelheid. Ambulancediensten vrezen voor slachtoffers.

Ambulancechauffeur Thierry Bakker heeft dit al binnen zijn dienst aangekaart. De Brabander rekent voor: als je elke rit twee of drie minuten inlevert op een wagenpark van 60 ambulances, dan kost dat op jaarbasis veel tijd en capaciteit. Dan zijn er extra wagens en meer personeel nodig. ,,En waar halen wij die nieuwe mensen vandaan?”, vraagt Bakker zich af. ,,En wie gaat het de familieleden van een patiënt vertellen dat zij wel harder kunnen rijden, maar dat niet mogen?”

De chauffeur pleit voor een publiekscampagne waarin duidelijk wordt dat die snelheidsbeperking ook voor ambulances geldt. De ambulancebranche heeft zichzelf opgelegd niet meer dan 40 kilometer per uur harder te rijden dan toegestaan. Dat moet je echt niet doen, zegt routinier Bakker. Het is gevaarlijk.

Quote

Iemand die bloed verliest, wil je snel in het ziekenhuis hebben. Voor gepland vervoer geldt hetzelfde

Snelheid blijft nodig: ,,Iemand die bloed verliest, wil je snel in het ziekenhuis hebben. Voor gepland vervoer geldt hetzelfde. Een neurologische patiënt bijvoorbeeld moet snel vervoerd kunnen worden. Snelheid is van levensbelang.”

,,Er moet nog blijken of chauffeurs er last van krijgen”, zegt Johan van Rhijn, beleidsmedewerker van de Regionale Ambulancedienst Hollands Midden. Van Rhijn wil eerst zien wat de snelheidsbeperking werkelijk betekent. De norm is een kwartier. In stedelijk gebied komt die niet in gevaar, verwacht hij, al is dat in het buitengebied anders.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Scheveningen
    PREMIUM

    Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Schevenin­gen

    Eric Kesteloo (57) zeilde met de Bark Europa, een oude driemaster, rond Antarctica. Twee weken geleden meerde hij aan in Argentinië en liet hij zijn gasten van boord. Maar door de coronacrisis kan zijn bemanning van 18 zeilers ineens niet meer terug naar huis vliegen. ,,Argentinië zit nu volledig op slot. We hebben daarom besloten om in één klap terug naar Scheveningen te zeilen.’’

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer