Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Aantallen inbraken in woningen weer gedaald

In vergelijking met vorig jaar is er de eerste vier maanden van dit jaar weer minder ingebroken. De gemeente is blij met de aanhoudende dalende trend, maar vindt wel dat het aantal inbraken nog meer naar beneden moet. Ze start daarom met een subsidieregeling voor inbraakbeveiliging.

Het inbrekersgilde lijkt de laatste jaren steeds minder activiteiten in de stad te ontplooien. Zo is in de afgelopen vijf jaar het aantal woninginbraken in de stad meer dan gehalveerd. In 2012 drongen inbrekers nog 780 keer Zoetermeerse woningen binnen, in 2016 sloegen dieven 302 keer hun slag. Ook dit jaar zette de daling verder door, met in de eerste vier maanden 105 inbraken in woningen. In dezelfde periode vorig jaar stond de teller nog op 158 keer, zo blijkt uit cijfers van de gemeente.

Er wordt de afgelopen jaren zelfs zoveel minder in Zoetermeer ingebroken dat woninginbraken op twee staan in de top vijf van misdrijven die sinds 2012 het meest zijn afgenomen in Zoetermeer.

Woninginbraakcijfers die al vijf jaar op rij een dalende lijn vertonen, geven natuurlijk reden tot optimisme, vindt burgemeester Aptroot: ,,We zijn op de goede weg.” Volgens hem is een pakket van maatregelen verantwoordelijk voor de forse afname. Zo is de politie na een melding snel ter plekke en zijn er volgens Aptroot ook veel WhatsApp-buurtgroepen actief die scherp een oogje in het zeil houden. De gemeente is uiteraard blij met de dalende lijn, stelt hij, maar gaat niet op de lauweren rusten. ,,Elke woninginbraak is er één teveel. Daarom is het belangrijk om maatregelen te blijven nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken”, legt Aptroot uit.

Minimumbedrag

De subsidieregeling waarmee de gemeente deze maand start, is zo’n maatregel die het aantal woninginbraken nog verder naar beneden moet drukken. De subsidie vergoedt een deel van de kosten voor inbraakbeveiliging en geldt voor huiseigenaren en huurders die daar de afgelopen twee jaar nog geen subsidie voor hebben ontvangen.

Zoetermeerders die gebruik willen maken van deze actie moeten een minimumbedrag besteden. Ook moet voor een aankoop een aanvraag ingediend zijn, die door de gemeente geaccordeerd is. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer