Volledig scherm
De leerlingen willen zelf hun steentje bijdragen. © Peter Franken

Achtstegroepers zamelen plastic flessen in voor brandend Australië

De leerlingen van groep 8 van basisschool De Elzenhoek maken zich grote zorgen om de branden in Australië. Ze willen daarom zélf hun steentje bijdragen, door de hele maand met plastic flessen en met een zelfgemaakte collectebus geld in te zamelen.

De vijfentwintig achtstegroepers van de basisschool in de Leyens zijn het nieuwe jaar goed begonnen met deze inzamelactie. Vier dagen geleden zijn ze van start gegaan, nadat ze samen met hun juf Laura van Yperen (33) uitgebreid hebben gepraat over de situatie in Australië, waar hevige branden woeden.

,,We hadden een taalles in de klas en de leerlingen moesten kijken naar internetberichten”, vertelt Van Yperen. ,,Ik vroeg of iemand had gehoord wat er gaande is in Australië. Ze wisten er veel over en vonden het heel erg; we hadden het erover dat je je zoiets niet kan voorstellen. Wat als je je hele hebben en houwen kwijt bent?”

Quote

Ze hebben al 120 euro opgehaald en zijn pas drie dagen bezig

Laura van Yperen, Juf

Na een lange brainstormsessie gingen de leerlingen aan de slag met posters. Vervolgens maakten ze een inleverpunt met een karretje, waar plastic flessen in kunnen worden gedoneerd. Daarnaast hebben de kinderen een collectebus in elkaar geknutseld. ,,Ze zijn ook nog langs de deuren geweest om geld in te zamelen”, vervolgt de trotse Van Yperen. ,,Daarmee hebben ze al 120 euro opgehaald, en dan hebben we nog de plastic flessen en de collectebus op school. Dit is al superveel, en we zijn pas drie dagen bezig.”

Gistermiddag werd de eerste lading plastic flessen voor statiegeld ingeleverd bij de supermarkt door een groepje leerlingen. De actie duurt nog tot eind januari, dan gaat de school kijken hoeveel geld de leerlingen hebben ingezameld en waar ze het vervolgens zullen inleveren.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer