Volledig scherm
Ter illustratie © ROBIN UTRECHT

Actie in de maak tegen eenzaamheid ouderen

Met onder meer lief- en leedstraten, een campagne en meer huisbezoeken bindt Zoetermeer de strijd aan tegen eenzaamheid. Wethouder Vugs kondigt een actieplan aan.

Bijna de helft van de volwassen Zoetermeerders voelt zich wel eens eenzaam, blijkt uit cijfers van de GGD Haaglanden. Bij één op de acht Zoetermeerders neemt die eenzaamheid zelfs ernstige vormen aan. Ouderen voelen zich bovendien vaker eenzaam dan jongeren. De Zoetermeerse politiek maakt zich zorgen en vroeg wethouder Isabelle Vugs (welzijn) om het probleem aan te pakken en goed te kijken naar de Rotterdamse aanpak.

Met resultaat, want Vugs kondigt nu een actieplan aan tegen eenzaamheid onder ouderen. Dat komt bovenop het al bestaande beleid tegen eenzaamheid. Zoals opgedragen vormt de Rotterdamse aanpak, ‘Voor Mekaar’, een grote inspiratiebron. Vugs: ,,We leren van andere gemeenten en doen daar ons voordeel mee.’’

Hoofdlijnen

De Rotterdamse aanpak leunt op drie hoofdlijnen: aandacht voor elkaar, zorgwekkende eenzaamheid beter herkennen en effectieve interventies plegen. Zoetermeer gaat die hoofdlijnen ook hanteren.

,,De eerste stap is dat het probleem wordt onderkend’’, zegt Vugs. Ze wil een publiekscampagne om het taboe op eenzaamheid te doorbreken, eenzame mensen te bewegen uit hun isolement te komen en Zoetermeerders op te roepen meer naar elkaar om te kijken.

Zoetermeer krijgt in samenwerking met wijk- en buurtverenigingen zogenoemde lief- en leedstraten. Dit zijn straten waar een of twee bewoners de taak op zich nemen straatgenoten bij elkaar te brengen, zodat buren elkaar vaker opzoeken. In Buytenwegh begint een proef.

Het afnemende aantal huisbezoeken door vrijwilligers van Palet Welzijn krijgt een flinke oppepper. Wie niet reageert op de door de wethouder ondertekende aankondiging van een huisbezoek, krijgt alsnog bezoek. Verder wordt een proef gehouden met flatcoaches. DAt zijn huismeesters die meer doen dan klusjes. En de gemeente is in gesprek met de Zoetermeerse voetbalverenigingen om een Old Stars-team op te richten teneinde 60-plussers in beweging te krijgen.

,,We kunnen misschien niet voor iedereen de oorzaak van de eenzaamheid oplossen, maar wel alternatieven bieden’’, aldus Vugs.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer