Volledig scherm
De Holland Outlet Mall die Provast wil bouwen. © Provast

Actiegroep verwijst schouw naar de prullenbak

Op diverse kruispunten rond de beoogde locatie voor de Holland Outlet Mall (HOM) wordt met ingang van dit weekend een verkeer- en parkeerschouw gehouden. Volgens John van Alphen van de actiegroep DoeNietZoMall is deze steekproef echter niet representatief.

Quote

Maar wat zegt een schouw op een willekeuri­ge zaterdag nou?

John van Alphen

De gemeente hoopt met de schouw  de verkeerstoename en de parkeerdruk in beeld brengen, als gevolg van de komst van de HOM. Bij twee kruispuntcombinaties wordt in de periode van 25 maart tot 2 april op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag op verschillende momenten van de dag naar de verkeerssituatie gekeken.

Meten
Van Alphen vindt echter dat er niet gekeken moet worden, maar gemeten. ,,De gemeente nodigt ons uit om te komen schouwen gedurende een beperkt aantal uren.  Maar wat zegt een schouw op een willekeurige zaterdag nou? Meerdere factoren, bijvoorbeeld het weer, hebben invloed op het aantal mensen dat de auto pakt. Schouwen is geen meten. Je zou eerst een nulmeting moeten doen, zodat je weet hoe de huidige verkeersdruk en luchtkwaliteit zijn."

Volgens Van Alphen heeft de gemeente voldoende tijd gehad om de huidige situatie in kaart te brengen. Inmiddels heeft hij al meerdere malen contact opgenomen met de gemeente, maar hij krijgt nul op het rekest. ,,Tot nu toe weigert de gemeente in te gaan op onze vragen en opmerkingen. We krijgen slechts de reactie dat ze onze opmerkingen ter kennisgeving hebben aangenomen.''

Frustratie
Dit tot grote frustratie van de actievoerder. ,,Naar onze mening lapt de gemeente het samenspraakproces, zoals de in 2015 met de raad afgesproken Verordening Samenspraak, aan de laars. Samenspraak zou tweerichtingsverkeer moeten zijn, maar nu is meer sprake van eenrichtingsverkeer.''

Van Alphen heeft alle fracties uit de Zoetermeerse gemeenteraad en de fracties in de Provinciale Staten gemaild met het verzoek tot overleg met de fracties. De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

poll

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

  • Eens (28%)
  • Oneens (71%)
  • Geen mening (0%)
2830 stemmen