‘Ajaxfans willen de wagen slopen, Feyenoordfans willen erin zitten’

VideoPeter Klom bouwde zijn brommobiel om tot een Feyenoord-uitvoering. Samen met zijn dochter Anna-Catarina toert hij heel wat af, bijvoorbeeld naar de Kuip. ,,Soms denken kinderen dat het een speelgoedauto is.”

De wit-rode fun-auto is een opvallende verschijning in Zoetermeer. Samen met zijn dochter Anna-Catarina rijdt Peter Klom over fietspaden op weg naar zijn zus in Rokkeveen, naar het Noord-Aa-gebied en als het even kan naar de stad van zijn favoriete voetbalclub. ,,Mijn dochter en ik genieten allebei van de tochtjes in de wagen. We rijden altijd met een omweg om zo lang mogelijk te kunnen genieten”, zegt Klom lachend.

De inmiddels twaalf jaar oude brommobiel heeft Klom anderhalf jaar geleden gekocht en verbouwd. ,,Je mag vanaf je zestiende met een brommerrijbewijs in een brommobiel rijden. Tegenwoordig betaal je voor een nieuwe 10.000 euro. Jongeren kunnen dat niet betalen. Je ziet daarom steeds meer ouderen in luxere uitvoeringen rijden. Ik heb het wagentje voor mijzelf aangeschaft maar als mijn dochter zestien is, mag ze er ook zelf in gaan rijden.”

Kuyt

Quote

Kinderen denken soms dat het een speelgoed­au­to is en zoeken naar de gleuf om er een euro in te doen

Peter Klom

De fun-auto s volledig van plastic, heeft een motor van Yamaha en de knipperlichten van een Renault 5. ,,Mijn dochter is groot fan van Dirk Kuyt. Haar wens was om van de wagen een Dirk Kuyt-versie te maken met zijn naam en rugnummer zeven. Uiteindelijk heb ik er een rood-witte wagen van gemaakt in de uitvoering van onze favoriete voetbalclub. Ik plaatste er een nieuw dashboard in, de wielen zijn rood, wit en goud gespoten, de stoelen zijn opnieuw bekleed in rood-wit kunstleer en ik heb stickers laten maken met het logo en de tekst ‘Niets is sterker dan het ene woord’, net zoals op de spelersbus.” Bij een training wist Klom de handtekeningen van de Feyenoordspelers te bemachtigen. Die kregen een mooi plekje op de motorkap.

De Zoetermeerder trekt veel bekijks als hij door de stad rijdt. ,,De wagen heeft een kleine benzine tank, dus ik moet regelmatig tanken. Vaak staan er wel vier tot vijf mensen die een foto willen maken. Bij rotondes en afslagen steken mensen hun duim op of hun tong uit. Vriendjes van mijn dochter zijn jaloers als we voorbij rijden of op weg zijn naar de Mc Drive.”

Volledig scherm
Peter Klom en zijn dochter Anna-Catarina (10) kunnen geen genoeg krijgen van een ritje in de Feyenoord-brommobiel. Regelmatig gaan ze ermee naar de Kuip in Rotterdam. © Ron Jenner Photo Graphic Design

Achterlaten

Zijn auto onbeheerd achterlaten doet Klom niet. ,,Kinderen denken soms dat het een speelgoedauto is en zoeken naar de gleuf om er een euro in te doen. Ajaxfans willen mijn wagen slopen en Feyenoordfans willen erin zitten of er iets van of uit meenemen. ”

Hoe zijn tweede aangeschafte tweedehandse brommobiel eruit gaat zien, weet Klom nog niet. Gitzwart met gouden spikkels of in lila voor zijn dochter. ,,Misschien wel iets minder opvallend dan mijn Feyenoord-wagen. Dan kan ik ook eens ergens parkeren zonder er constant op te hoeven letten.” 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer