Volledig scherm
PREMIUM
Vincent Stittelaar sloeg zijn mooiste collectiestuk, een mini-Vredespaleis in zilver, niet op bij Shurgard. De rest van zijn museale collectie is hij op nieuwjaarsdag wel kwijtgeraakt bij de grote brand in Zoetermeer. © Frank Jansen

Als een wonder had Vincent (46) het zilveren Vredespaleis niet ingepakt

Als je unieke verzameling letterlijk in rook opgaat, op welk wonder hoop je dan? Voor Vincent Stittelaar dat hij zijn zilveren Vredespaleisminiatuur niet had ingepakt in een doos die in de afgebrande Zoetermeerse Shurgardopslag stond. 

Stittelaar (46) wist na de verwoestende brand in het Shurgardgebouw op nieuwjaarsdag dat hij zijn enorme collectie rondom het Vredespaleis kwijt was, net als een bijzondere Haagsche Hopjesverzameling. ,,Unieke spullen zijn verloren gegaan. Voor mij, voor Den Haag en voor het Vredespaleis. Ik zocht tientallen jaren zoeken op rommelmarkten, bij antiquariaten en op internet. Vele bijzondere items, ik had een origineel boekje uit 1913 met uitleg over de zijden gobelins in de Japanse Zaal, gedrukt op dezelfde zijde. Alles in een klap weg.” 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer