Aparte verkeerslichten voor fietsers op gevreesd kruispunt

UPDATE & VIDEOBinnen twee weken worden er aparte verkeerslichten voor fietsers en vrachtwagens geplaatst op het kruispunt van de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanstraat in Zoetermeer. Dat zei wethouder Marc Rosier vanochtend tegen de grote groep Zoetermeerders die bij het kruispunt demonstreerde tegen vrachtverkeer in hun wijk.

Door de aparte verkeerslichten krijgen vrachtwagens en fietsers elk op eigen momenten groen licht, waardoor ze niet tegelijk in beweging komen. De afgelopen tien jaar zijn er meerdere ongelukken gebeurd op deze kruising. Vorige week vrijdag werd een 13-jarig meisje aangereden door een tankwagen. Een week daarvoor een 36-jarige bezorger, ook door een vrachtwagen. Beiden raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis.

Demonstratie

Volledig scherm
De demonstranten willen af van het vrachtverkeer in hun wijk. Zoetermeer Eerste Stationsstraat © AD

Meer dan honderd verontruste omwonenden, ouders en kinderen verzamelden zich vanochtend in de regen met spandoeken op het gevreesde kruispunt van de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanstraat. De demonstranten scandeerden luid: ‘Stop het vrachtverkeer we pikken het niet meer.’ Ze willen dat er een einde komt aan vrachtverkeer door de wijk. Dat is veelal afkomstig van de ook aan de Eerste Stationsstraat gevestigde Nutricia-fabriek. Dagelijks rijden tientallen vrachtwagens weg bij de fabriek en moeten dan via de kruising met de Karel Doormanlaan hun weg vinden richting A12. 

,,We hebben nu gezien hoe gevaarlijk het hier is. Al tien jaar is de gemeente bezig met een nieuwe ontsluitingsweg naar de A12. We willen dat er nu eindelijk eens iets gaat gebeuren”,  zegt Marieke Neijs die de demonstratie mede organiseerde. ,,We horen al tien jaar excuses, wij willen nu dat het vrachtverkeer wordt geweerd. Hoe de gemeente dat gaat doen is haar probleem.”

Neijs is blij met de grote opkomst op het pleintje voor de Pelgrimskerk die aan de kruising ligt. Ondanks de regen stond er een grote groep Zoetermeerders die luid van zich liet horen onder aanvoering van Neijs die via de megafoon de demonstranten toesprak. Onder de actievoerders waren veel kinderen. ,,Er zijn hier veel ongelukken en ik voel me hier onveilig”, zei een van hen. ,,Ik hoop dat ze snel de stoplichten aanpassen.”

Aptroot

Een demonstrant die naast Nutricia woont, zei zich niet te storen aan de vrachtwagens die af en aan rijden, maar wel aan de onveiligheid die dat met zich meebrengt. ,,Elke dag denderen die vrachtwagens hier door de wijk en dat kan niet langer. De afgelopen tien jaar telden we al veertien ongelukken. Nutricia zat hier eerst, maar de wijk is enorm aan het veranderen. De wijk verjongt en het is hier nu heel kinderrijk.”

Volledig scherm
Kruispunt Eerste Stationsstraat en Karel Doormanlaan demonstratie. © AD

Burgemeester Charlie Aptroot en verkeerswethouder Marc Rosier waren aanwezig er om in gesprek te gaan met de demonstranten. ,,Er wordt nooit gedemonstreerd in Zoetermeer dus dit wil wel wat zeggen”, zei Aptroot. ,,Ik heb heel veel begrip voor de mensen die hier staan. We vinden allemaal hetzelfde: dit is niet meer acceptabel. De mensen die hier staan zeggen: ‘We laten het er niet bij zitten en zetten de gemeente maximaal onder druk’.  Wij moeten zorgen dat het probleem nu eerst tijdelijk wordt opgelost. Daarna moet er snel een nieuwe weg komen waardoor vrachtwagens niet meer door Dorp hoeven te rijden. Die ontsluitingsweg is echt de oplossing. Daar gaan we voor. Veiligheid is het allerbelangrijkste.”

Slachtoffers

,,Ik bel om de dag met de moeder van het 13-jarige slachtoffer”, vertelde Aptroot later bij het gesprek met de demonstranten in de Pelgrimskerk. ,,Zij wil niet dat ik zeg hoe het met haar gaat. Ik hoop voor beide slachtoffers op een volledig herstel.”  Op aangeven van een omwonende riep hij ook op de betrokken vrachtwagenchauffeurs niet te vergeten. ,,Dat zijn ook slachtoffers. Het zal je maar gebeuren. Niemand rijdt expres een fietser aan. Zij dragen dit hun hele leven met zich mee.”

Volledig scherm
Verkeerswethouder Marc Rosier beantwoordt in de Pelgrimskerk vragen van demonstranten. © AD

Verkeerswethouder Rosier liet direct na het laatste ongeluk blokken plaatsen om het fietspad in de Eerste Stationsstraat af te schermen van de autorijbaan. Ook staan er sinds die vrijdag verkeersregelaars op het kruispunt. Nutricia laat werknemers meerijden met de vrachtwagens zodat deze veilig de gevaarlijke kruising passeren. Binnen twee weken komen er extra verkeerslichten voor fietsers. Allemaal tijdelijke maatregelen, want ook Rosier ziet de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg als beste oplossing. ,,Dat wordt dan de enige weg van en naar Nutricia. Die weg kan er voor de zomer van volgend jaar liggen. Ons hoofddoel is die vrachtwagens uit de straat te krijgen”, zei hij tegen de demonstranten. 

Hij beloofde de suggestie van een buurtbewoner om van de Eerste Stationsstraat een fietsstraat te maken, serieus te bekijken. Een andere betrokkene wees op de psychologische kant van de zaak. ,,De vrachtwagen gaat vanwege de hoge middenberm zo langzaam door de bocht dat fietsers denken dat ze er langs kunnen rijden. Heb daar aandacht voor.” De kruising wordt nu betrokken bij de herinrichting van de Karel Doormanlaan die voor dit jaar staat gepland, zegt Rosier. ,,Dan kijken we ook naar die verhoogde middenberm. Daar staat echter wel een paal van een verkeerslicht, die moet dan mogelijk verplaatst.”

Jeugdjournaal

Bij de demonstratie maakte ook een camerateam van het Jeugdjournaal opnamen. Buurtkinderen Noortje (10), Luuk (12), en Lupita (11) kaarten in het vaste journaalitem Dwars het gevaarlijke vrachtverkeer aan bij wethouder Rosier. Hij gaat daarop met de jonge demonstranten in gesprek. Het item is zaterdagavond te zien in het Jeugdjournaal van 19.00 uur op NPO 3. 

Volledig scherm
De demonstratie werd druk bezocht. © Fred Leeflang

Stadsdichter

De Zoetermeerse stadsdichter Robbert Roos kreeg tijdens de rumoerige demonstratie de aanwezigen stil tijdens het voordragen van zijn gedicht ‘Kruispunt’.

Kruispunt

Als wegen
Niet langer meer
verbinden
Als kapitaal
Mensen dreigt te verblinden
Als er slachtoffers vallen
Midden op straat
Is het dan te laat
Als op het punt
Waarop wegen kruisen
Principes
Tegen elkaar in druisen
Een ruw einde komt
Aan het gepraat
Is het dan te laat
Of is juist dan
De tijd gekomen
Dat we wakker geschud
Uit onze dromen
Eendrachtig handen
Ineen gaan slaan
Om eindelijk te doen
Waar we voor staan

Volledig scherm
Stadsdichter Robbert Roos las een gedicht voor. © Fred Leeflang


Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer