Volledig scherm
© Daniella van Bergen

'Aptroot heeft niets bereikt in Wassenaar'

Wassenaar zoekt vanwege het plotselinge, aanstaande vertrek van Charlie Aptroot een nieuwe waarnemend burgemeester.

Caroline Klaver, fractievoorzitter van de VVD, verwacht geen problemen bij het vinden van een nieuwe waarnemer voor Wassenaar. ,,Als een minister binnen een dag kan worden vervangen, moet het hier ook lukken om snel een capabele burgemeester te vinden."

Gemeenteraadslid Bert Ooms van Passie voor Wassenaar vindt dat de volgende waarnemer 'vooral niet veel nieuwe ideeën' moet hebben. ,,Aptroot heeft een heleboel goede dingen in gang gezet en zijn opvolger moet bereid zijn om het werk van Charlie af te maken. Anders begrijpen de mensen er niets meer van."

Ben Paulides van Democratische Liberalen Wassenaar stelt dat, zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook de loco-burgemeester het werk had kunnen voortzetten. ,,Aptroot zegt dat alle problemen zijn opgelost. Dan is er toch geen reden om een nieuwe waarnemer aan te stellen? Ik vind overigens dat hij niets heeft opgelost, hij heeft hier niets bereikt."

Klaver is blij dat er voor deze weg wordt gekozen. ,,Het zal nog zes tot negen maanden duren eer er een vaste burgemeester is benoemd. Dat is nog een behoorlijke tijd. Dan zou Wassenaar een dorp zonder burgemeester zijn, dat kan niet."

Fusie?

Zou het besluit om na Aptroot toch een waarnemer te benoemen er op kunnen duiden dat er na de verkiezingen misschien geen vaste burgemeester meer komt? Omdat de commissaris van de koning, Jaap Smit, er van uitgaat dat Wassenaar gaat fuseren? 'Raadsoudste' Ooms zegt de vraag te begrijpen. ,,Maar ik geloof mensen op hun woord en er is steeds verteld dat er nog niets is beslist." De inwoners mogen volgend jaar via het onlangs geïntroduceerde Wassenaarkompas hun mening over de bestuurlijke toekomst van hun gemeente geven.

Klaver wijst op de jubileumbijeenkomst van de Vrienden van Wassenaar vorige maand. ,,Daar heeft Smit gezegd dat hij nog niet weet waar het naartoe gaat met Wassenaar. Als hij nu toch zou voorsorteren naar een fusie begrijp ik er niets van. Ik denk ook niet het dat zo is."

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer