Volledig scherm
Burgemeester Charlie Aptroot. © Daniella van Bergen

Aptroot sluit Club Magnum voor nog eens een half jaar

Club Magnum in het Van Tuyllpark blijft nog zeker een half jaar dicht. Burgemeester Charlie Aptroot heeft dat vandaag besloten.

De burgemeester sloot Club Magnum twee weken geleden tijdelijk voor nader onderzoek nadat er een handgranaat voor de deur werd gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest de granaat onschadelijk maken. Aptroot zei de dag erop twijfel te hebben of de club zich wel aan de eerder gemaakte afspraken over veiligheid heeft gehouden.

Inmiddels is voor hem duidelijk dat de club één van de veiligheidsafspraken niet volledig is nagekomen. Bovendien wijst hij op de grote maatschappelijke onrust die bij de leden en bezoekers van de omliggende clubs op het sportpark is ontstaan. ,,Het handhaven van de openbare orde  is voor mij van veel groter belang is dan de belangen van de eigenaar van de club. Bij mijn besluitvorming heb ik het feit dat de eigenaar van de club in zekere zin slachtoffer is van de incidenten meegewogen. Alles overziende ben ik echter van mening dat ik als het gaat om het handhaven van de openbare orde zelfs dit gegeven, het slachtofferschap, van minder belang acht. Daarin word ik gesterkt door recente uitspraken van rechters”, legt Aptroot zijn beslissing uit.

Die afspraken tussen gemeenten en club werden gemaakt nadat begin september onbekenden de club aan de Van der Hagenstraat met een automatisch wapen beschoten. Toen sloot Aptroot de club voor een maand voor onderzoek. De resultaten van dat onderzoek leidden toen niet tot verdere sluiting, maar wel werden strengere veiligheidsafspraken gemaakt.

Gevaarlijk

Bij de sluiting twee weken geleden nam de burgemeester in overweging dat de granaat aan het begin van de avond werd aangetroffen, op een moment dat het sportpark volop in gebruik was. ,,Zo’n handgranaat is erg gevaarlijk en dit was niet zoals vorige keer midden in de nacht maar aan het begin van de avond, om half negen. Er zijn in dat gebied heel veel sportverenigingen dus er zijn allerlei mensen. Dit had op iets heel ergs kunnen uitlopen,” zei een geschrokken Aptroot toen.

De bedrijfsleider van Club Magnum zei na de vondst van de handgranaat dat die mogelijk door een concurrent voor zijn deur is gelegd. ,,Er zijn blijkbaar mensen die niet willen dat wij in de drukke decembermaand geld verdienen”, stelde hij.

Verhuizen

Deze week werd al duidelijk dat de politiek de nachtclub liever ziet verhuizen uit het park. Van sommige partijen mag de club helemaal dicht.

De burgemeester gaat maandag in gesprek met de gebruikers van het van Tuyllpark. Hij praat met ze over veiligheid en hun ervaringen nadat ruim twee weken geleden een handgranaat voor de deur van club Magnum werd gevonden.

Volledig scherm
Club Magnum in het Van Tuyllpark. © Peter Franken

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer