Volledig scherm
© Peter Franken

Basisschool elke dag in beweging

De kinderen van speciale basisschool De Vuurtoren lopen elke dag één mijl, ofwel 1,6 kilometer. Ze hebben nog geen dag gemist en volgens het schoolbestuur is het een succes.

Weer of geen weer, tussen de lessen door gaan de leerlingen van basisschool De Vuurtoren iedere dag even naar buiten om een kwartier te bewegen. Volgens adjunct-directrice Monique Klaver is het project 'The Daily Mile' een succes.

Het idee van dagelijks een mijl lopen is overgewaaid uit Schotland. Een lerares daar maakte zich zorgen over de fysieke conditie van de leerlingen en heeft samen met haar klas het programma ontwikkeld.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zitten kinderen in Nederland ook te veel stil. Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht heeft daarom het programma naar Nederland gehaald. In september 2016 introduceerde de stichting samen met hun ambassadeur Erben Wennemars het programma en inmiddels doen al 138 Nederlandse scholen, en daarmee 7.400 leerlingen, mee. ,,Ik weet zeker dat veel leerkrachten in Nederland dit gaan oppakken. En het kan op elk moment. Je kunt elke dag wel ergens een kwartiertje pakken", aldus oud-schaatser Erben Wennemars tijdens de presentatie.

Quote

Dankzij het lopen van de mijl kunnen veel kinderen hun energie kwijt waardoor zij beter presteren in de les

Monique Klaver

Speciaal
Op basisschool De Vuurtoren zitten kinderen die extra aandacht nodig hebben. Zij hebben moeite op een reguliere basisschool vanwege gedrags-, leer- of motorische problemen. ,,Dankzij het lopen van de mijl kunnen veel kinderen hun energie kwijt waardoor zij beter presteren in de les", weet Klaver.

,,Aan het begin van dit schooljaar zijn we met de proef begonnen. Eerst met drie groepjes van leerlingen uit de onder-, midden- en bovenbouw. Daarbij liepen de kleuters een kleiner rondje. Al voor de herfstvakantie zijn alle klassen mee gaan doen", aldus de enthousiaste directrice.

The Daily Mile wordt elke keer op een ander moment van de dag gelopen. Dat is onder andere afhankelijk van het weer en het lesprogramma. ,,Als de kinderen in de ochtend gymles hebben, doen we de mijl in de middag. Dit werkt goed, ook voor kinderen met bijvoorbeeld autisme. Die hebben structuur nodig en weten dat ze in ieder geval die mijl gaan lopen."

Conditie
Kinderen die niet van hardlopen houden mogen de afstand ook wandelend afleggen want zoals de directrice het uitlegt: het gaat vooral om bewegen. Daarbij kunnen de kinderen de activiteit ook gewoon in hun dagelijkse kleding doen. Al mag een sportbroek natuurlijk wel. ,,Naast dat wij merken dat de kinderen rustiger zijn in de klas, gaat het ook om gezondheid. Veel kinderen bewegen te weinig. Aan het begin van het schooljaar hebben we een piepjestest gedaan waarbij wij de conditie van de kinderen peilden. Straks zullen we die test weer doen en ik denk dat daar dan zeker verbetering in te zien is."

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer