Volledig scherm
Sommige bewoners zien de bomen liever verdwijnen. © Daniella van Bergen

Bewoners Lissenvaart blijven verdeeld over kap van acht populieren

Bewoners van de Lissenvaart in Zoetermeer blijven tot op het bot verdeeld over het kappen van acht Italiaanse populieren in hun straat. Gisteren stonden de partijen en de gemeente Zoetermeer voor de Raad van State in Den Haag.

Het getouwtrek over de acht bomen die inmiddels dertig meter hoog zijn duurt al bijna drie jaar. Daar is ook de gemeente debet aan omdat de in 2017 verleende kapvergunning na bezwaren werd ingetrokken. In september vorig jaar besloot de gemeente om de vergunning voor het kappen van de bomen toch maar te verlenen. Daarvoor in de plaats moeten acht kleinere bomen komen.

Bewoner Ben Rijgersberg is blij als de bomen verdwenen zijn. ,,Tien gezinnen hebben er ernstige overlast van'', zei hij tijdens de zitting. ,,Vorige week is er nog een grote tak naar beneden gekomen op een auto. Duizend euro schade. Daar had een kind kunnen lopen."

Quote

Ze nemen stikstof en CO2 op en ze zijn goed voor de waterhuis­hou­ding

Bollee

Straatgenoot Roel Bollee die het kamp van de bomenbeschermers vertegenwoordigt heeft geen goed woord over voor de door Zoetermeer verleende kapvergunning. De bomenrij hoort bij de buurt, vindt hij. ,,Ze nemen stikstof en CO2 op en ze zijn goed voor de waterhuishouding.'' Ook zei Bollee het ernstig te vinden dat bomen moeten wijken voor mensen die klagen over vogelpoep op hun auto.

De belangrijkste reden voor het kappen van de bomen is niet zozeer het gevaar of de worteldruk, maar de vermindering van daglicht in woonkeukens aan de Lissenvaart. De bomen zouden dezelfde hoeveelheid licht wegnemen als een hoog gebouw. De gemeente heeft de zaak, overigens pas in 2018, laten onderzoeken door de Adviescommissie Bomen. Die heeft uitgerekend dat het bladerdek van de bomen teveel licht tegenhoudt in de woningen. Door de schaduw van de bomen, kan niet aan de door de Nederlandse normenontwikkelorganisatie NEN opgestelde norm voor daglichttoetreding worden voldaan. Deze norm wordt echter alleen gebruikt bij hoogbouw.

Bouwwereld

Staatsraad Eric Daalder vroeg waarom de norm uit de bouwwereld niet gebruikt mag worden voor bomen. Voor zover bekend is het de eerste keer dat die norm bij bomen wordt ingezet. Bollee reageerde daar direct op. ,,Een hoog gebouw staat er altijd, maar in de winter hebben bomen geen bladeren.'' Uitspraak volgt over zes weken.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer