Bewoners zijn duizenden spinselrupsen in bomen zat

VideoBewoners van de Juweellaan in Zoetermeer hebben het nog niet eerder zo erg gezien. De duizenden spinselrupsen die elk jaar de bomen veranderen in grote webben, kruipen dit jaar ook verder naar de tuinen. De spookachtige spinsels op straat vinden ze nog wel iets hebben, maar in de tuin is wat anders.

Elk jaar is de Juweellaan een geliefd leefgebied van de spinselrups door de sierkersen in de laan. De bladeren van deze boom zijn een lekkernij voor de rups, die de bomen omwikkelen met een web om zich te beschermen tegen vogels. De bladeren zijn nu op, dus proberen de rupsen het elders.

,,Ik kan mijn voordeur niet eens door'', vertelt Yolanda de Roode, die pal naast de meeste bomen woont en via de achterdeur haar huis binnengaat uit angst voor naar binnen kruipende of vallende rupsen. ,,Ook mijn hele tuin en gevel zitten vol. Ik heb al mijn ramen potdicht, anders zitten ze overal binnen.''

Quote

Nu heeft het geen nut meer, omdat de rupsen al zijn uitgeweken

Yolanda

Tot een aantal jaren geleden spoot de gemeente de bomen, die al meer dan 20 jaar in de laan staan, met een hogedrukwaterspuit zodat de rupsen weggespoeld werden. Maar omdat de rups verder geen schade aan natuur en mens aanricht, is daarmee gestopt. Omdat de situatie in de Juweellaan nu zo ernstig is en er veel klachten zijn, gaat de gemeente vandaag alsnog over tot spuiten. ,,Alleen nu heeft het geen nut meer, omdat de rupsen al zijn uitgeweken'', denkt de verbouwereerde Yolanda, die woensdag het tv-programma De Rijdende Rechter heeft gebeld om voor elkaar te krijgen dat de bomen worden gekapt.

De gemeente laat weten niet aan een programma met de Rijdende Rechter te zullen meewerken. ,,In juli zijn al deze rupsen altijd weer weg. Daarom gaan we niet over tot kap'', laat een woordvoerder weten. ,,Daar blijven we bij.''

Volledig scherm
De rupsen in de tuin van Yolanda de Roode (l). © Ron Jenner Fotografie

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

poll

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
  • Geen mening (0%)
2823 stemmen