Volledig scherm
Nutrihage Zoetermeer, een artist impression. © ERA Contour

Bewoners Zoetermeer-Dorp protesteren tegen woningbouw

Op de locatie Nutrihage, naast Nutricia, moeten 203 koop- en huurwoningen komen. Plannen hiervoor werden medio januari door de gemeente en de projectontwikkelaar gepresenteerd. Maar de komst van zoveel woningen maakt dat er geen ruimte meer is voor het voetbalveld, de schapenweide, het hondenlosloopgebied en het andere groen. Dit tot grote teleurstelling van de huidige bewoners.

,,Wij zijn hier jaren geleden komen wonen, juist omdát deze wijk zo heerlijk groen is", vertelt Jacqueline Smits.

Actiegroep

Quote

In onze variant staan minder woningen én er blijft plek over voor groen met een actieve invulling, zodat huidige én nieuwe bewoners er iets aan hebben

Jacqueline Smits

Samen met ruim zeventig omwonenden is ze een actiegroep begonnen voor het behoud van het groen. ,,We begrijpen heus dat de regio met woningnood kampt, maar om dan heel Zoetermeer maar vol te bouwen ten koste van het schaarse groen is zonde."

De actiegroep is bezig met een alternatief plan. ,,In onze variant staan minder woningen én er blijft plek over voor groen met een actieve invulling, zodat huidige én nieuwe bewoners er iets aan hebben. Denk aan een natuurspeeltuin, een sportveld, een hondenspeeltuin en een moestuin. We gaan niet alleen voor behoud van groen, maar ook voor verrijking van de buurt."

De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen: het plan van de bewoners wordt uitgevoerd, het oorspronkelijke plan wordt alsnog uitgevoerd, of er komt een compromis tussen beide partijen tot stand.

,,Het project kent een aanloop van 14 jaar, maar wij hebben in januari pas kennisgenomen van de invulling en zijn erg geschrokken. We zijn blij dat gemeente en projectontwikkelaar nu wél met ons om de tafel willen gaan.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer