Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Johan van Gurp

Bibliotheek is veel meer dan boeken uitlenen

De tijd dat een bibliotheek een stil opslagpunt voor meterslange rijen boeken was en alleen bezocht werd om boeken te retourneren of te lenen, is voorgoed voorbij. Zoveel is wel duidelijk uit het jaarverslag 2016 van de Bibliotheek Zoetermeer.

Een jaar waarin grote stappen zijn gezet, volgens directeur Joke Mos. De bibliotheek verhuisde maar liefst 90.000 boeken naar een nieuwe, tijdelijke locatie. Meer dan 600.000 mensen bezochten de bibliotheek. Daarnaast onderging de organisatie ook een verandering. ,,De bibliotheek is meer dan een plaats waar boeken bewaard en uitgeleend worden", vertelt Mos. Er is dan ook sprake van een 'participatiebibliotheek'. ,,We willen in Zoetermeer mensen, kennis en organisaties met elkaar verbinden", stelt Mos. ,,Daar richtten we onze doelen in 2016 op en dat blijven we de komende jaren doen."

Zo moet de bibliotheek uitgroeien tot een kennispunt dat om meer dan alleen het geschreven woord draait. Zo worden cursussen spelenderwijs programmeren aan jonge Zoetermeerders gegeven en maken kinderen uit groepen 7 en 8 in de bibliotheek kennis met 'digitaal leren'.

Maar ook voor een boek of met een vraag blijven Zoetermeerders de weg naar de bieb vinden. Volgens het jaarverslag werden er vorig jaar maar liefst 663.857 boeken en tijdschriften geleend en beantwoordden medewerkers ruim 60.000 vragen van klanten.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer