Volledig scherm
Eveline van de Putte brengt oud en jong samen. © NICO SCHOUTEN

Bibliotheek kleurt even roze tijdens Love = Love

Schrijfster Eveline van de Putte brengt oud en jong lhbtiqi bij elkaar tijdens twee Love = Love bijeenkomsten in de bibliotkeek op 17 en 21 mei. Vorig jaar verscheen haar boek Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen.

"Daarin vertellen ze openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit", vertelt Van de Putte. Wat haar het meest raakte, is dat er veel is veranderd en tegelijkertijd ook niet. Aan de ene kant zijn er volop rolmodellen. In nagenoeg iedere televisieserie zit wel een homoseksueel, een transgender wint het Eurovisie Songfestival. Ze zijn zichtbaar, het onderwerp is bespreekbaar. "Op internet kun je alle informatie vinden die je nodig hebt."

Aan de andere kant ziet de schrijfster dat heel wat lhbtiqi-jongeren het zwaar hebben. Het aantal zelfmoorden onder hen is schrikbarend hoog. "En dan heb ik het niet alleen over jongeren met een niet-Nederlandse achtergrond. In streng christelijke gemeenschappen wordt een coming out beslist niet met open armen ontvangen. Uitsluiting is eerder regel dan uitzondering."

Tijdens haar bijeenkomsten brengt Van de Putte jong en oud samen. Ze lacht. "Ik moet altijd eerst veel vooroordelen ontzenuwen. Jongeren denken dat ouderen saai zijn en ouderen denken dat jongeren alleen met hun mobiel bezig zijn." Aan de hand van een laagdrempelig spel krijgt ze hen al snel aan het praten en wat blijkt? "Er is zoveel herkenning. De jongeren realiseren zich welke 'roze' weg veel ouderen hebben afgelegd om te komen waar ze nu zijn. Voor de ouderen betekent de ontmoeting een enorme erkenning. De strijd die zij hebben geleverd is niet voor niets geweest."

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer