Volledig scherm
Basisschool De Regenboog heeft al een 'Bibliotheek op School'. Het streven is om het aantal dit jaar uit te breiden tot dertig. © Peter Franken

Bieb in Forum trekt meer mensen

Het gaat goed met Bibliotheek Zoetermeer. Het aantal bezoekers neemt toe en ook het aantal abonnementen kruipt langzaam weer omhoog.

Het afgelopen jaar trok de bibliotheek ruim 642.200 bezoekers, een jaar daarvoor waren dit er nog ruim 618.600. En ook de website wordt steeds vaker bezocht. In 2016 was er sprake van ruim 545.400 digitale bezoekers, terwijl vorig jaar circa 633.700 mensen de website bezochten. Dit blijkt uit cijfers in het jaarrapport van Bibliotheek Zoetermeer dat onlangs is verschenen.

Quote

Het aantal abonnemen­ten kruipt bijvoor­beeld langzaam weer omhoog

Kevin de Kok

Kevin de Kok, manager bij Bibliotheek Zoetermeer, verwacht dat het aantal bezoekers dit jaar nog verder stijgt. ,,Sinds we in het nieuwe Forum zitten, merken we al dat er meer mensen op ons afkomen dan op de Duitslandlaan. Er zijn in het Forum natuurlijk ook meer organisaties gehuisvest. Mensen komen in eerste instantie misschien niet direct voor de bibliotheek, maar we merken dat ze wel onder de indruk zijn van hoe het is geworden en daardoor sneller ook een kijkje bij ons komen nemen. Het aantal abonnementen kruipt bijvoorbeeld langzaam weer omhoog."

Oud pand

Vorig jaar daalde het aantal abonnementen onder volwassenen nog met 600. Daartegenover stond een lichte stijging van het aantal jeugdabonnementen. ,,Mensen vonden de tijdelijke locatie op de Duitslandlaan niet altijd even prettig. Het was wat verder weg en we zaten in een oud pand. Nu merken we dat het weer toeneemt. De bibliotheek is nu natuurlijk ook een stuk mooier geworden."

E-book vs. papieren versie

Dat steeds meer mensen ervoor kiezen om e-books te lenen, is ook bij Bibliotheek Zoetermeer merkbaar. Toch blijft het merendeel fan van de papieren versie. In totaal zijn er in 2017 630.541 boeken uitgeleend en 22.508 e-books, aldus het jaarrapport. ,,Het aantal mensen dat e-books leent, vertoont een opgaande lijn, maar is niet snelstijgend. Hiermee volgt Zoetermeer de landelijke trend. De meeste mensen vinden het toch nog erg fijn om een echt boek in hun handen te hebben", aldus De Kok.

'Bibliotheek op School'

Voor dit jaar heeft de bibliotheek nog allerlei plannen. Eind 2017 hebben 17 scholen in Zoetermeer een speciale 'Bibliotheek op School' gekregen om kinderen te stimuleren meer te lezen. ,,Het streven is dat eind dit jaar 30 scholen zo'n 'bibliotheek' hebben. We timmeren flink aan de weg."

Daarnaast wil de bibliotheek meer 'de wijk in'. ,,Denk aan deelcollecties en leeskringen bij verzorgingstehuizen. We hebben dit al op een aantal locaties, maar willen het uitbreiden. Als er activiteiten worden georganiseerd in een wijk, willen we daar ook meer op inhaken."

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

poll

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
  • Geen mening (0%)
2804 stemmen