Volledig scherm
PREMIUM
Vrijwilligers van Hof van Seghwaert hangen een lint van bijenhotels op langs een wandelroute tussen de twee buurttuinen. © Hof van Seghwaert

Bijenlint tussen de Zoete Aarde en Hof van Seghwaert bijna een feit

Met de aanleg van een lint van bijenhotels en bijenplanten dwars door Zoetermeer willen de buurttuinen Hof van Seghwaert en De Zoete Aarde de stad nóg groener maken.

Sinds maandag hangen de eerste tien bijenhotels aan boompalen langs de slingerende wandelroute tussen de twee buurttuinen. Omringd door planten waar wilde bijen heel erg blij van worden. Op die manier hopen de natuurliefhebbers van de buurttuinen de slinkende bijenpopulatie een handje te helpen om aan hun broodnodige nectar te komen. ,,Want zonder bijen geen peren'', lacht bestuurslid en vrijwilliger bij Hof van Seghwaert, Suzanne Verboom. Ze verwoordt wat bijna iedereen inmiddels wel weet. ,,Als de bijen uitsterven, blijft er weinig variatie in onze voeding over.”

Sinds deze oude, verwaarloosde boomgaard in 2014 door buurtbewoners werd opgepimpt tot wijktuin zet Verboom zich ervoor in. Het bijenlint is een van de laatste ideeën die ze samen met bevriende tuin De Zoete Aarde in de Leyens oppakte. Behalve de directe voordelen voor de bijenvolkjes maakt het lint buurtbewoners bewuster en hierdoor - hopelijk - ook meer betrokken. Zo wordt bewoners langs het lint gevraagd te helpen met de aanleg van de planten en de hotels en daarna een oogje in het zeil te houden.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer