Volledig scherm
© Remco Zwinkels

Bijzondere whisky's en Soetermeerse specialiteiten

In de Dorpsstraat is sinds vandaag weer een drankenspeciaalzaak te vinden. Precies op de plek waar Jacques Boonekamp zijn winkel runde.

Quote

Ik heb hier echt altijd al van gedroomd

Anneke Helders Schutte

Het pand aan de Dorpsstraat 130, waar Jacques Boonekamp tot 2008 zijn bekende en gelijknamige drankenspeciaalzaak runde, kwam vorig jaar leeg te staan.

De 58-jarige Anneke Helders Schutte zag haar kans schoon om een langgekoesterde wens waar te maken en iets voor zichzelf te beginnen. Boonekamp, die altijd de eigenaar is gebleven van het pand, zocht namelijk een nieuwe huurder die weer een ambachtelijke slijterij in de straat wilde openen.

Sinds vandaag kunnen mensen terecht bij Helders' Drankenspeciaalzaak. ,,Ik heb hier echt altijd al van gedroomd en ben ontzettend blij dat ik hier nu zit. Vroeger ging ik weleens in mijn eentje bij allerlei wijnboeren in Frankrijk langs en later ben ik vaak naar Schotland geweest om allerlei mooie whisky's te proeven. Ik kan daar echt van genieten, maar natuurlijk wel met mate", vertelt de Zoetermeerse.

Volledig scherm
© Remco Zwinkels

Om zich te onderscheiden van andere drankenwinkels, heeft ze goed nagedacht over het assortiment. Naast dat de winkel volgens Helders Schutte het enige verkooppunt in Zoetermeer is van Whisky Import Nederland, zijn er ook allerlei 'Soetermeerse specialiteiten' te verkrijgen. ,,Echte Zoetermeerse likeuren, die speciaal voor deze winkel zijn gemaakt. Op de flessen staan afbeeldingen van bijvoorbeeld Molen De Hoop en andere gebouwen die typerend zijn voor Zoetermeer", aldus Helders Schutte.

Daarnaast verkoopt ze allerlei speciaalbieren, bijzondere whisky's, likeuren en wijnen van onder meer Paul Mas in Zuid-Frankrijk.

Samenwerking
Door samen te werken met andere winkels, zoals chocolaterie Lekkers, 't Kaashuys en slagerij Meat en Daily's, wil de Zoetermeerse de Dorpsstraat een impuls geven. ,,In deze digitale tijd is het belangrijk dat ondernemers elkaar versterken. Daarnaast merk ik ook dat mensen speciaalzaken toch wel erg waarderen. Het is als het ware een beleving."

Helders Schutte wil ook regelmatig evenementen gaan organiseren. Volgende week donderdag wordt al de eerste whiskyproeverij gehouden.

,,We hebben dan een heel bijzondere gast. De zoon van Hunter Laing, een onafhankelijke whiskybottelaar uit Glasgow, komt speciaal daarvoor bij ons langs." Iets later, op 9 april, kunnen mensen gin of een likeur komen maken. Ze krijgen begeleiding van Sebastiaan Smits, die bij Rutte & Zn, een ambachtelijke distilleerderij in Dordrecht, werkt.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer