Kees en Maartje van Helden rijden op hun gemak langs Bleizo. Een fraaie uitgestrekte groene vlakte, waar inmiddels een en al bedrijvigheid had moeten zijn.
Volledig scherm
Kees en Maartje van Helden rijden op hun gemak langs Bleizo. Een fraaie uitgestrekte groene vlakte, waar inmiddels een en al bedrijvigheid had moeten zijn. © Peter Franken

Bleizo: een grazige weide van 57 miljoen

Miljoenen kostte de ontwikkeling van het Bleizo-terrein bij Zoetermeer. De investeerders staan echter niet voor in de rij voor het bedrijventerrein.

Quote

Een woonwijk op Bleizo? Er wordt over nagedacht of het een goed idee is. Van een bestem­mings­wij­zi­ging is nog geen sprake.

Nanne Zwiep

Midden in de Randstad langs de A12, op de grens van Zoetermeer met de gemeente Lansingerland, ligt bedrijventerrein Bleizo. Wie de moeite neemt om de plek te bezoeken, treft een grazig stuk grasland aan, ingeklemd tussen wegen waar verkeer overheen raast. Het had hier zo langzamerhand een en al bedrijvigheid moeten zijn, met duurzame industrie en spannende, innovatieve bedrijven. Maar niets daarvan. Veel lijkt er niet te gebeuren. Het laatste nieuws op de website die het terrein moet aanprijzen, dateert van juli vorig jaar.

Peperduur
Ondanks ronkende aanprijzingen en torenhoge verwachtingen heeft zich op het peperdure terrein sinds de oplevering in 2010 nog geen enkel bedrijf gevestigd. Zoetermeer zit er danig mee in haar maag. Samen met Lansingerland heeft de gemeente de afgelopen zeven jaar maar liefst 57 miljoen euro in het braakliggende stuk grond geïnvesteerd. De rentelasten bedragen inmiddels 1,5 miljoen euro per jaar. Daarentegen was de opbrengst vorig jaar nul, waar die begroot was op 5,8 miljoen euro.

,,De investeerders staan niet in de rij. Dat komt wellicht doordat bedrijven van de crisis aan het bijkomen zijn. Feit is wel dat er geen vierkante meter is verkocht", concludeert PvdA-fractielid Margot Kraneveldt.

Verkeersknooppunt
Aan de rand van het Bleizo-terrein wordt gebouwd aan treinstation Langsingerland-Zoetermeer. Dit belangrijke verkeersknooppunt wordt naar verwachting volgend jaar opgeleverd. Maar zelfs de toekomstige ontsluiting van het gebied met dit spiksplinternieuwe station heeft niet geleid tot een verhoogde interesse. Kraneveldt: ,,Grondexploitatie is een zaak van de lange adem. Maar als het niet lukt, moet je op een gegeven moment wel gaan kijken naar wat je met het terrein aanmoet.''

De impasse werd eind vorig jaar doorbroken. Een partij benaderde Bleizo met het idee om op het terrein woningen te bouwen. ,,Het was voor ons een verrassing dat er ook aan woningbouw wordt gedacht'', geeft Kraneveldt toe. Het was reden voor de PvdA-fracties van Zoetermeer en Lansingerland om een reeks vragen op de colleges van de beide gemeenten af te vuren.

Op zich kan Kraneveldt zich wel vinden in het idee. In Zoetermeer is immers een schrijnend gebrek aan woonruimte. De gemeente wil de komende 15 jaar doorgroeien naar een stad van 150.000 inwoners en zoekt grond om tussen de 10.000 en 16.000 woningen te bouwen. Het nu nog lege bedrijventerrein Bleizo zou mooi in het plaatje passen. Kraneveldt: ,,Als je een schaalsprong wilt maken, moet je goede locaties vinden waar je extra woningen neer kunt zetten. Bleizo zou een optie kunnen zijn.''

Woonwijk
In Lansingerland is de situatie anders. Daar is nog veel ruimte voor woningen. Tot 2030 staan er zo'n 5.500 gepland. En plek om te bouwen is er genoeg. ,,De lege bouwgronden zijn in ons bezit. Met de kosten om deze gebieden te ontwikkelen, hebben we op basis van de huidige inzichten en afspraken rekening gehouden in onze begroting", legt een woordvoerder van Lansingerland uit.

Toch staat ook deze gemeente niet per se afwijzend tegenover de mogelijke omvorming van het bedrijventerrein tot een nieuwe woonwijk. Dat blijkt uit de antwoorden op de vragen van de lokale PvdA-fractie.

De vlag kan nog echter nog lang niet uit. Het is een kwestie van nuance, zegt Nanne Zwiep, directeur van de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo. ,,Er wordt over nagedacht of het wel een goed idee is. Van een bestemmingswijziging is vooralsnog geen sprake. Bleizo is een samenwerking tussen de gemeenten Zoetermeer en Langsingerland. Deze gemeenten moeten er samen ook nog wat van vinden. We onderzoeken nu of het een goed idee is. Daarna moeten de colleges en de raden ernaar kijken. Pas dan wordt er eventueel iets besloten. Het is prematuur om te stellen dat er woningbouw op Bleizo kan komen.''

Tot die tijd is het afwachten dus, wat er met het braakliggende stuk grond gaat gebeuren.

Kantelpunt
De vraag dringt zich op of bedrijventerrein Bleizo niet gewoon te hoog gegrepen is geweest. Kraneveldt vindt van niet. ,,Ik vind het niet erg om hoog te reiken, maar op een gegeven moment moet je wat anders. Wellicht is dat kantelpunt nu gekomen."

De gemeente Zoetermeer wilde in deze kwestie niet zelf reageren. Ze verwijst naar de uitspraak van Zwiep.

  1. De lockdown van liedjesmaker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend
    PREMIUM

    De lockdown van liedjesma­ker Lien in een huis zonder stroom en met een verkouden ex-vriend

    Lien Cornelissen (36) is liedjesmaker, cabaretière en coach ‘stembevrijding’ in Scheveningen. Eind januari speelde ze haar eerste liedjesprogramma in een uitverkocht Muzee. Na jaren van ploeteren leek de grote doorbraak een kwestie van tijd. Nu zit ze thuis met twee katten, een haperende aardlekschakelaar en een ex-vriend die verkouden is. Het dagboekverslag van een performer in coronatijd die niet bij de pakken neerzit.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer