Bij de Dodenherdenking, hier in 2017, is traditioneel een rol weggelegd voor de scoutinggroep John McCormick.
Volledig scherm
Bij de Dodenherdenking, hier in 2017, is traditioneel een rol weggelegd voor de scoutinggroep John McCormick. © Ron Jenner Photo Graphic Design

Bloemen leggen op 4 mei? Dat kan gewoon in Zoetermeer!

Zoetermeerders mogen op 4 mei zelf bloemen leggen bij het oorlogsmonument nu de gebruikelijke herdenking en de stille tocht niet door kunnen gaan.

Door alle maatregelen rondom het coronavirus heeft de gemeente dit jaar een streep gezet door de gebruikelijke herdenking. Voor Dodenherdenking vraagt de gemeente alle Zoetermeerders wel de vlag halfstok te hangen en om stilte om 20.00 uur, net als andere jaren. Maar verder is het programma van 4 mei totaal anders. Geen stille tocht, geen officiële bijeenkomst bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark en geen voordrachten bij het monument. 

Afstand

Om Zoetermeerders de kans te geven bij het monument langs te gaan, is er tussen 12.00 en 19.30 uur de gelegenheid om een bloemstuk te leggen bij de gedenkplek in het park aan de Julianalaan. Om er voor te zorgen dat dat veilig gebeurt, dus met voldoende onderlinge afstand, is eenrichtingsverkeer ingesteld op de wandelpaden, staan er pionnen op anderhalve meter van elkaar en houden beveiligers een oogje in het zeil.

Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker komt maandagavond 4 mei met zijn vrouw uur naar de Oude Kerk om daar op de begraafplaats bloemstukken bij het graf van John McCormick te leggen. Dat doet hij samen met een lid van scoutinggroep John McCormick. Daarna vertrekt hij naar het oorlogsmonument om er rond 19.00 uur een krans te leggen. Dat doen ook vertegenwoordigers van het Contact Oud Mariniers. De gemeente zorgt er voor dat dat live te volgen is via de Facebookpagina van de gemeente. 

Videoboodschap

Burgemeester Lokker houdt geen toespraak, maar neemt van tevoren een videoboodschap op. Samen met een door een jongere voorgedragen gedicht over vrijheid is die boodschap op 4 mei te bekijken via de website van de gemeente. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer