Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Boeteregen na scherpe controles op halen en brengen rond scholen

Handhavers van de gemeente maken werk van de verkeersveiligheid rond scholen. Elke ochtend en middag letten ze extra scherp op tijdens het brengen en halen van kinderen. Bijna tweehonderd waarschuwingen en 48 boetes schreven ze al uit.

De handhavers hebben in het voorjaar alle basisscholen in de stad bezocht om te praten over de leefbaarheid rond de scholen. ,, Uit deze inventarisaties is gebleken dat het merendeel van de basisscholen rondom de locatie overlast ervaren tijdens het halen en brengen van de kinderen naar school”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Het gaat dan om onder meer parkeeroverlast, onveilige verkeerssituaties voor de schoolkinderen die naar school of naar huis gaan en overlast van honden. De scholen klaagden over hondenpoep op stoepen en niet aangelijnde honden die het schoolplein oplopen.

Op basis van al die opmerkingen en klachten van zo’n 25 Zoetermeerse scholen stelde het team Handhaving een ‘aanvalsplan’ op. ,,Hoe meer overlast op een locatie, des te hoger ligt de frequentie van toezicht vanuit de medewerkers van het team Handhaving. Bij iedere schoollocatie waarvan bekend is dat er overlast wordt ervaren, wordt door handhavers toezicht gehouden en waar nodig verbaliserend opgetreden”, legt een woordvoerder uit.

In de buurt van elke school is nu controle door handhavers, het hele schooljaar door. Inmiddels zijn er sinds de start van het project in mei al meer dan 150 controleacties gehouden rondom de basisscholen. De handhavers zijn daarbij ook aanspreekbaar voor bewoners. Samen met de scholen en eventueel andere partners in de buurt bekijkt het team hoe de veiligheid structureel kan worden verbeterd.

Poep

Tweemaal per jaar bekijkt het team Handhaving of het optreden ook effect heeft. Sinds mei zijn er 257 registraties door het team gedaan, waarvan 198 waarschuwingen en 48 boetes. Deze hebben allemaal te maken met overtredingen zoals stoppen of parkeren waar het niet mag, tegen de richting in rijden, parkeren op invalidenparkeerplaatsen en in blauwe zones, de hond niet aan de riem hebben of poep niet opruimen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer