Volledig scherm
Het buitenbad van Het Keerpunt wordt gesloopt (augustus 2019). © Nico Schouten

‘Buitenzwembad Het Keerpunt in juli 2020 open’

Het buitenzwembad van Het Keerpunt moet in juli 2020 opengaan. Eigenaar Sweet Lake Wellness (SLW) en de gemeente houden periodiek voortgangsgesprekken over de bouw van het bad om te zorgen dat alles goed verloopt en, mocht dat nodig zijn, tijdig maatregelen te nemen.

De gemeente en eigenaar SLW willen bij de start van de zomervakantie volgend jaar de nieuwe openluchtbaden openstellen. Er komen drie baden; een peuterbad van twintig centimeter diep en vier bij zestien groot, een rond bad met een diameter van 30 meter en een gewoon bad van twintig bij tien meter. De architect van de baden laat weten dat de bouw tot nu toe voorspoedig verloopt: ,,Het blijft spannend om het zo snel af te krijgen, maar we zijn druk bezig.”

Eerder dit jaar werd bekend dat de raad elk jaar 1,1 miljoen euro uittrekt voor het in bedrijf houden van het openbare zwembad. Deze vervangt het oude zwembad De Driesprong. 

De Driesprong aan de Van Stolberglaan is een vijftig jaar oud zwembad met sporthal dat tegen de vlakte gaat. Hier komt nieuwbouw, waar ook ruimte gemaakt moet worden voor een vervangende sporthal. 

Frictie

Er was lange tijd frictie tussen de gemeente en SLW, de eigenaar van het openluchtbad Het Keerpunt. Dit jaar ging het buitenbad aan de Van der Hagenstraat voor het eerst niet open. De openstelling van dit buitenbad zou zich ontpoppen tot een terugkerend punt van discussie. He zwembadcomplex leverde een jaarlijkse tekort op van meer dan 1 miljoen euro. Het buitenbad werd hierna door de gemeente verkocht aan SLW - op voorwaarde dat het buitenbad acht weken in de zomer open zou zijn. En juist dit gebeurde niet.

De gemeente dwong SLW het zwembad te openen en stapte naar de rechter, omdat het zwembad volgens de erfpachtovereenkomst een verplichte openbare functie heeft. SLW wilde gaan slopen voor de bouw van het wellnesscentrum, waar de buitenbaden komen. Tijdens het kort geding oordeelde de rechter destijds dat het openstellen van Het Keerpunt deze zomer niet meer realistisch was, omdat het zwembad was verwaarloosd. De veiligheid van bezoekers kon niet worden gegarandeerd. Na het kort geding gingen de partijen rondom de tafel en hebben de datum nu vastgelegd op 18 juli 2020.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer