Volledig scherm
Het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer. © ANP

Buurt boos over garage bij LangeLand Ziekenhuis

De bewoners van appartementencomplex Pavane naast het LangeLand ziekenhuis zijn woedend dat er een parkeergarage voor hun ramen dreigt te worden gebouwd. Ze praten al over een kort geding om de bouw tegen te houden.

Met de uitbreiding van het ziekenhuis met een bovenregionaal ortopedisch centrum neemt de drukte op de toch al volle parkeerterreinen verder toe. Daarom wil het ziekenhuis een vier etages hoge parkeergarage bouwen. Die moet komen op de huidige parkeerplaats naast woonzorgcentrum Vivaldi.

Een groot deel van de bewoners van het naastgelegen appartementencomplex is woedend over de gang van zaken. Ze vrezen geluidsoverlast, uitlaatgassen en het verdwijnen van licht en uitzicht. Bovendien voelen ze zich niet gehoord. ,,We dachten inspraak te hebben en hebben alternatieven en andere locaties aangedragen, maar het plan is niet veranderd'', zegt Pavane-bewoner Theo Hebing die de afstand tussen Pavane en het parkeerterrein 10 meter schat.

De bewoners willen zich tot het uiterste verzetten tegen de komst van de garage. Hebing: ,,We bereiden de stap naar de voorzieningenrechter voor om het slaan van de eerste paal de verhinderen.''

Volgens het LangeLand ziekenhuis is er wel onderzoek gedaan naar alternatieve parkeermogelijkheden. ,,Uiteindelijk is de beoogde plek de beste optie gebleken'', zegt een woordvoerder. ,, Deze locatie en het voornemen om al het bestemmingsverkeer voor het Zorghart via de ingang aan de Toneellaan te leiden, is gedaan om de Brechtzijde autoluw te maken en de capaciteitsproblemen van de parkeervoorziening te verhelpen.''

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer