Volledig scherm

CDA: ‘Gebruik van lachgas zoveel mogelijk terugdringen’

Als het aan CDA Zoetermeer ligt, gaat het college van b en w er alles aan doen om het gebruik van lachgas zoveel mogelijk tegen te gaan in Zoetermeer. De lokale partij beseft dat het niet eenvoudig is om lachgas te verbieden, omdat het gas onder de Warenwet valt en vrij verkocht mag worden, maar hoopt toch dat er een aantal maatregelen genomen kunnen worden. 

Zo pleit de lokale partij ervoor dat er in samenwerking met de GGD en het jeugd- en jongerenwerk voorlichting wordt gegeven aan jongeren om hen op de gevaren te wijzen. Ook hoopt CDA Zoetermeer dat er beperkingen opgelegd kunnen worden binnen de gemeentelijke regelgeving, zoals het gebruik van lachgas bij onder meer evenementen te verbieden.

Onwetendheid

,,Wij maken ons zorgen om de veelal jonge gebruikers van lachgas. Ze zien lachgas niet als drugs. En nemen de risico’s die aan het gebruik zitten niet altijd serieus. Het middel heeft een positief en onschuldig imago. Dat is gevaarlijk. Onwetendheid is de grootste vijand”, laat CDA-raadslid Esmee van Oudheusden weten. Vooral in de combinatie met alcohol zijn de negatieve effecten volgens de partij gevaarlijk. Volgens het Trimbos Instituut veroorzaakt lachgas vermoeidheidsklachten, duizelingen, concentratieproblemen en een vitamine B12 tekort.

In schriftelijke vragen wil de Zoetermeerse fractie weten of het college bereid is om te onderzoeken op welke manier er voorlichting gegeven kan worden aan jongeren. Ook vraagt de lokale partij of het mogelijk is om erachter te komen in welke wijken er veel lachgas wordt gebruikt en om welke doelgroepen het precies gaat.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer