Volledig scherm
Uiterwaard Zoetermeer © Regio15

Cel en tbs voor steken van mes in hoofd en gezicht van arts

Een 37-jarige vrouw is vandaag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar omdat zij heeft geprobeerd een kinderarts van een consultatiebureau in Zoetermeer te vermoorden. Na de celstraf moet zij tbs met dwangverpleging ondergaan.

De vrouw stelde dat haar zoon door een inenting autisme heeft gekregen en gaf daar de kinderarts de schuld van. Ze heeft ruim een jaar diverse bedreigingen geuit aan het adres van het consultatiebureau waar de arts werkte en wist op 29 augustus vorig jaar daar binnen te komen. Ze sprintte naar de werkkamer van de kinderarts en begon met een stiletto op het hoofd van de kinderarts in te steken. Medewerkers van het centrum wisten de vrouw te overmeesteren en verleenden eerste hulp aan de kinderarts.

Volgens psychologen en een psychiater is de vrouw verminderd ontoerekeningsvatbaar geweest. Met de straf is dan ook rekening hiermee gehouden, stelt het OM. De vrouw moet vier jaar onvoorwaardelijke celstraf uitzitten en moet daarna tbs met dwangverpleging ondergaan.

De dokter moet zij 8.000 euro aan schadevergoeding betalen. De vrouw heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan een poging tot moord. ,,Ze wilde de arts duidelijk doden'', stelde de rechtbank toen die de strafeis uitsprak twee weken geleden. De arts heeft zodanig letsel opgelopen, dat ze haar beroep niet meer kan uitoefenen. Of zij in de toekomst aan het werk kan, is niet duidelijk. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer