Volledig scherm
CKC gebouw Leidsewallen voordeur Zoetermeer © Jessica Groenewegen

CKC voortaan weer goed toegankelijk

Nog een week en dan kunnen bezoekers van CKC aan de Leidsewallen het pand door een nieuwe voordeur betreden. En dat komt geen moment te vroeg, vinden Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer en Erica Wouterloot, vice-voorzitter van Toegankelijkheidsraad Zoetermeer. 

Voorheen konden bezoekers vrij gemakkelijk binnenkomen via een schuifdeur, maar aan die mogelijkheid kwam een eind toen het pand werd verbouwd. De mindervalide bezoeker kwam nadien terecht in een sluizensysteem met twee deuren waarbij het oppassen geblazen bleek. ,,Je moest op een knop drukken, dan kwam de voordeur op je af dus die moest je ontwijken. Vervolgens moest je naar de volgende deur toe en daar weer op een knop drukken. Dan moest je maken dat je wegkwam omdat ook die deur op je afkwam. 

Het was een groot knoppenparadijs. Wel goed bedoeld, maar overduidelijk niet bedacht door iemand die verstand had van wat nodig was om gehandicapte en mindervalide Zoetermeerders binnen te laten”, vindt van der Meer. 

Netvlies

De toegankelijkheidsraad ging begin vorig jaar op inspectie en adviseerde om het onpraktische deurensysteem te vervangen. Dat deze raad niet eerder werd ingeschakeld, komt doordat de verbouwing van het CKC-gebouw plaatshad nog voor de oprichting van de toegankelijkheidsraad, legt Wouterloot uit. Het advies van de raad is overigens niet bindend. ,,Maar we staan bij de gemeente wel op het netvlies. We worden meer vooraf betrokken en ons wordt ook om advies gevraagd over toegankelijkheid in de breedste zin van het woord, dus ook voor dove of blinde mensen”, stelt ze vast. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

Poll

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

  • Eens (25%)
  • Oneens (72%)
  • Geen mening (3%)
1897 stemmen