Club Magnum moet twee weken dicht na vondst handgranaat

Video&UpdateClub Magnum moet twee weken dicht nadat de politie daar woensdagavond een handgranaat voor de deur aantrof. Dat heeft burgemeester Charlie Aptroot besloten, die twijfel heeft over  of de club zich wel aan de afspraken heeft gehouden.

Aptroot gebruikt die tijd om onderzoek te laten doen. Zo onderzoekt de politie onder andere wie het explosief neergelegd zou kunnen hebben en waarom. Woensdagavond heeft de Explosieven Opruimingsdienst de granaat onschadelijk gemaakt.

,,Aan de ene kant willen we ze zo kort mogelijk sluiten omdat je verhalen hoort dat er onderlinge  strijd is tussen ondernemers. Ook andere gemeenten hebben nu de gewoonte om zaken twee weken te sluiten. Ik kan overigens de termijn nog verlengen”, zegt Aptroot.

De sluiting heeft volgens de burgemeester deels te maken met het tijdstip waarop de granaat werd aangetroffen. ,,Ik ben enorm geschrokken. Zo’n handgranaat is erg gevaarlijk en dit was niet zoals vorige keer midden in de nacht maar aan het begin van de avond, om half negen. Er zijn in dat gebied heel veel sportverenigingen dus er zijn allerlei mensen. Dit had op iets heel ergs kunnen uitlopen,” stelt Aptroot.

Nadat de nachtclub in september werd beschoten, moest de zaak een maand dicht. Begin oktober mocht Club Magnum weer open nadat er tussen de gemeente en de ondernemer afspraken waren gemaakt over veiligheid.

Geschonden afspraken

Aptroot twijfelt er nu aan of de ondernemer wel die afspraken is nagekomen. ,,Ik heb mijn twijfels over of hij zich aan alle afspraken met ons heeft gehouden”, zegt hij. Welke afspraken zouden zijn geschonden, daarop wil hij niet ingaan. ,,Ik heb vermoedens, daar wil ik eerst zekerheid over hebben.”

De gemeente bekijkt ook of ze zelf iets kan verbeteren aan de omgeving van club Magnum, dat in een stil deel van het Van Tuyllpark is gevestigd. Aptroot: ,,Het is een gebied waar wel eens eerder iets is gebeurd. Dus wij denken bijvoorbeeld aan cameratoezicht, betere verlichting en misschien nog andere zaken.”

De bedrijfsleider van Club Magnum, Anil Islam, vermoedt dat een concurrent de granaat voor de deur heeft neergelegd. ,,Er zijn blijkbaar mensen die niet willen dat wij in de drukke decembermaand geld verdienen”, stelt hij.

De recherche onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
In de nacht van maandag op dinsdag is er rond 3:00 uur een melding binnengekomen bij de politie dat er schoten waren gelost op de Van der Hagenstraat in Zoetermeer. © Regio15

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer