Sebastiaan de Vries in zijn dierenuitvaartcentrum.
Volledig scherm
Sebastiaan de Vries in zijn dierenuitvaartcentrum. © Henriette Guest

Dierenuitvaartcentrum: Zoon Sebastiaan zet levenswerk van ouders voort

DierenuitvaartcentrumIet en Gerard de Vries begonnen vijftien jaar geleden het Uitvaartcentrum voor Huisdieren in Zoetermeer. Hun zoon Sebastiaan zet hun levenswerk sinds kort voort.

De Zoetermeerse stichting Uitvaartcentrum voor Huisdieren ligt verscholen tussen meerdere bedrijfspanden in de Argonstraat. Toch weten veel mensen van binnen en buiten Zoetermeer het gebouw te vinden als een huisdier is overleden. Zoals de eigenaren van de hond Chico, die uiteindelijk tien jaar oud is geworden. Omdat het gezin op een bijzondere manier afscheid wil nemen, wordt de hond opgebaard op de speciale tafel die middenin het uitvaartcentrum staat, met veel bloemen eromheen. Op het uiteinde van de tafel staat een doos tissues, aan de andere kant bevindt zich een aquarium waarin vissen rustig rondzwemmen.

Een boeketje wordt naast Chico neergelegd, waarna de laatste foto's worden genomen. Al snel houdt een jong meisje het niet meer en rollen de tranen over haar wangen. Ook de rest van het gezelschap heeft het zichtbaar moeilijk. De laatste knuffels worden gegeven en na ongeveer een half uur geeft Sebastiaan de Vries (43) aan dat het tijd is om toch echt afscheid te nemen.

Hondenhemel

Veel mensen die hier komen, vinden het moeilijk om uiteindelijk écht afscheid te nemen, vertelt De Vries. ,,Vaak gaat één iemand naar de dierenarts om een dier te laten inslapen en ziet de rest van het gezin het huisdier niet meer. Hier in het crematorium kunnen ze dan nog afscheid nemen. Vooral voor jonge kinderen kan het heel moeilijk zijn. Die probeer ik dan ook troost te bieden, bijvoorbeeld door te zeggen dat hun huisdier nu in de katten- of hondenhemel is. Ik wil er voor de mensen en de dieren zijn.''

Vorig jaar augustus heeft De Vries het Uitvaartcentrum voor Huisdieren overgenomen van zijn ouders. Die begonnen het centrum zo'n vijftien jaar geleden. ,,Eerder hadden ze de Dierenambulance in Zoetermeer opgezet en daar dertig jaar voor gewerkt. Uiteindelijk is die overgenomen door de Dierenambulance in Den Haag en zijn mijn ouders hiermee begonnen. Ze hadden bij de Dierenambulance natuurlijk ook veel te maken met overleden dieren en in Zoetermeer was er geen speciaal plekje om ze bijvoorbeeld te herdenken. Overigens zijn we nu nog steeds het enige uitvaartcentrum voor dieren in deze stad'', aldus De Vries.

Quote

Mijn ouders zijn 66 en 70 jaar oud en vonden het te zwaar om ermee door te blijven gaan

Sebastiaan de Vries

De stichting verzorgt crematies, die in Rotterdam plaatsvinden. Ook kan een huisdier naar het uitvaartcentrum worden gebracht om begraven te worden op een dierenbegraafplaats in Zevenhoven. Want in Zoetermeer bestaat zo'n plek niet.

Hoewel zijn ouders soms nog bijspringen en de echtgenote van De Vries de administratie regelt, runt de Zoetermeerder de stichting nu vooral in zijn eentje. ,,Mijn ouders zijn 66 en 70 jaar oud en vonden het te zwaar om ermee door te blijven gaan. Ik wilde hun levenswerk graag voortzetten. Ze hebben hier jarenlang hun hart en ziel ingestopt. Ik ben hiermee opgegroeid en ging vroeger ook weleens mee op de ambulance. Mijn hele leven ben ik al met dieren bezig geweest en heb zelf ook aardig wat huisdieren gehad. Ik weet dan ook hoe moeilijk het kan zijn als je een dier verliest en kan me dus ook goed inleven in de mensen die hier komen.''

Uit bed

Zeven dagen per week is De Vries oproepbaar, ook 's nachts en tijdens feestdagen zoals Kerstmis of oud en nieuw. Iets wat veel andere uitvaartcentra voor huisdieren volgens De Vries niet doen en dat is ook een reden waarom de Zoetermeerse stichting zo vaak wordt gebeld. Per week komt het gemiddeld één tot twee keer voor dat hij 's nachts uit bed moet komen. En niet alleen voor inwoners van Zoetermeer. Hij is actief in heel Zuid-Holland en wordt ook gebeld door huisdiereigenaren uit bijvoorbeeld Hillegom, Delft, Den Haag en Hoek van Holland.

,,Soms is het even zwaar als je net om half twaalf 's avonds in bed ligt en een uur later alweer wordt gebeld. Maar deze service willen we juist graag bieden. Heel veel dierenuitvaartcentra zijn na negenen of tijdens feestdagen niet meer bereikbaar. Maar als een hond is overleden, is het niet fijn om het dier nog in huis te hebben. Een overleden dier kan ook al snel gaan ruiken. Als ik ze ophaal, krijgen ze hier een plekje in de koeling tot het afscheid, het begraven of de crematie.''

Familiebedrijf

Hoewel hij het behoorlijk druk heeft, wil De Vries geen extra personeel aannemen. Net als zijn ouders wil hij het uitvaartcentrum kleinschalig houden. ,,Dit is echt een familiebedrijf. We willen de kosten bovendien ook laag houden voor de mensen, we zijn niet voor niets een stichting. Een individuele crematie van een kat kost hier bijvoorbeeld 98,50 euro. Er zijn veel uitvaartcentra die makkelijk 200 euro vragen. Vaak zijn mensen al zoveel geld kwijt door hun dier bijvoorbeeld te laten inslapen of door andere medische kosten, dan is zo'n crematie ook weer een hoog bedrag. We willen dit toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.''

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In het centrum staan honderden soorten dierenurnen opgesteld.
Volledig scherm
In het centrum staan honderden soorten dierenurnen opgesteld. © Henriette Guest

Daarnaast staat respect voor de dieren volgens De Vries hoog in het vaandel bij de Zoetermeerse stichting. ,,Ik ben weleens gebeld door iemand die vertelde dat hij personeel van een ander uitvaartcentrum de deur uit had gestuurd, omdat ze zijn overleden hond middenin de woonkamer, voor zijn ogen, in een zak probeerden te stoppen. Hij kon daar niet goed tegen en dat is ook iets wat wij nooit zouden doen. Kom nou. Voor de grotere honden hebben we zelfs een brancard, zodat ze respectvol worden meegenomen. Soms hoor je zelfs dat ze dieren kwijt zijn geraakt. Ik vraag me dan echt af hoe dat kan gebeuren, dan ga je niet goed met de dieren om'', meent De Vries.

Ondertussen blijft de telefoon rinkelen en hebben in een uur tijd twee mensen gebeld of ze hun dieren langs mogen brengen.

Andere hond

Dat iedere dag om afscheid nemen draait, daar is De Vries nu wel aan gewend. Toch zegt hij nog vaak geraakt te worden door bepaalde momenten. ,,Niet alleen mensen nemen hier afscheid van een dier. Soms komen ook honden mee. Bijvoorbeeld als er een andere hond is overleden, waarmee ze zijn opgegroeid. Zo had ik hier laatst een hond van een jaar oud binnen. Vaak staan honden even stil bij hun overleden maatje, ruiken en gaan dan weer verder, zodra ze beseffen dat de ander er niet meer is. Maar deze hond sprong op tafel en ging naast de ander liggen. Dat was wel erg bijzonder.''

Daarnaast heeft De Vries het soms ook even moeilijk als hij langs moet bij een verzorgingstehuis. ,,Dat is meestal het laatste huisdier dat die mensen hebben gehad. Dat kan wel heel verdrietig zijn.” Sebastiaan de Vries is ervan overtuigd dat hij dit werk blijft doen tot aan zijn pensioen. ,,Jazeker. De stichting blijft nu in vertrouwde handen en ik ben blij dat ik het werk van mijn ouders voort kan zetten.‘’

Vaker keuze voor crematie

Volgens de meest recente cijfers van de Kamer van Koophandel stijgt het aantal dierencrematoria in Nederland de laatste jaren flink. Eind vorig jaar waren er 44 dierencrematoria. In 2015 waren dat er nog 33.

Sebastiaan de Vries van stichting Uitvaartcentrum voor Huisdieren in Zoetermeer merkt ook dat er steeds meer vraag is naar een crematie. Ook neemt het aantal ‘individuele’ crematies toe, waarbij een dier zoals de term aangeeft niet in een groep, maar alleen wordt gecremeerd. Daarnaast schaffen steeds meer mensen volgens hem een urn aan of een assieraad. In de kamer van het uitvaartcentrum staan dan ook honderden verschillende soorten urnen. Van stenen honden, katten, fretten, cavia’s en muizen tot de wat meer designachtige urnen.

Ook de baasjes van Chico, die hierheen werd gebracht, besloten hem individueel te cremeren en een urn aan te schaffen. ,,Daardoor hebben mensen toch nog iets tastbaars in huis. Een huisdier wordt steeds meer als een belangrijk lid van het gezin gezien’', zegt De Vries.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer