Volledig scherm
Johan Kolk van het Hoogheemraadschap van Rijnland inspecteert de dijk met een grondboor. © rik sneijder

Dijkinspecteur: Gelukkig zijn kades nog nat genoeg

Het was erg droog en dat is funest voor de dijken. Het hoogheemraadschap van Rijnland inspecteerde daarom deze week onder meer bij bij ‘t Geertje in Zoeterwoude de dijk. Conclusie: vooralsnog geen gevaar.

Met een grote ‘appelboor’ maakt Johan Kolk van het Hoogheemraadschap van Rijnland een gat in de bovenkant van een dijk. Op ongeveer 50 centimeter diepte ziet hij dat het dijklichaam vochtig genoeg is. De bovenste laag van ongeveer 20 tot 30 centimeter is klei en daaronder ligt veen. Het duurt even voordat Kolk door de harde kleilaag heen is. De donkerkleurige veengrond is zachter. Ook onder aan de dijk en in het midden neemt de inspecteur bodemmonsters om te zien hoe droog of nat de grond is. ,,Geen problemen hier’’, zegt Kolk.

,,Bij een neerslagtekort van 125 millimeter moeten we al een kijkje gaan nemen’’, legt hij uit. Op dit moment is het tekort opgelopen tot 150 millimeter. De verwachting is dat het nog verder oploopt. ,,Voornamelijk de meest risicovolle dijken moeten we controleren. We willen weten hoe hoog het vocht in de dijken en kade zit.’’ Dat zijn in het gebied van Rijnland kades in Boskoop, Reeuwijk en bij geitenboerderij ‘t Geertje in Zoeterwoude. De drie plekken vormen een indicatie voor het hele gebied. 

Grondboor

In de vorige, warme en uiterst droge zomer was Kolk ook op de plek op de boezemkade bij ‘t Geertje. Toen moest hij de grondboor zeker 60 centimeter de grond in werken voordat het enigszins nat werd. Nu was dat nog geen 40 centimeter. ,,Volgende week worden nog meer kades geïnspecteerd. Het gaat om de ondergrond. Van scheuren en breuken in deze dijk is nog geen sprake.’’

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer