Dit gat in de dijk bij Stompwijk houdt Zoetermeer en Groene Hart droog bij hevige wolkbreuken
Eerst wat druppels, dan glibberen waterplanten over de zich openende stuw en uiteindelijk volgt er een snel aanzwellende stroom bruin water. Dat kolkt met tien kuub per seconde uit een gat in de dijk bij Stompwijk richting Nieuwe Driemanspolder. Precies zoals de bedoeling is.
Om te zien of en hoe de nieuwe piekberging in de Nieuwe Driemanspolder werkt voordat het water écht bijna over de dijken klotst, opende het Hoogheemraadschap van Rijnland dinsdagmiddag voor één keer de nieuwe stuw aan de oostkant van het dorp Stompwijk. Na een toespraak is het even wachten tot iemand in het hoofdkantoor in Leiden op de knop drukt. Het is een test, dus de polder wordt maar deels gevuld.
In Stompwijk maakte het hoogheemraadschap bewust een gat in de dijk van de boezem, de hoofdwaterweg van het waterschap die het water afvoert richting een machtig gemaal in Katwijk. In dat gat zit nu een stuw die meteen de inlaat is voor de waterberging in de Nieuwe Driemanspolder. Deze kersverse polder tussen Zoetermeer, Leidschendam en Den Haag kreeg een stevige nieuwe dijk.
Noordwestenwind
Het bleef droog tijdens de eerste officiële opening van de stuw. Geen nood aan de man dus deze dag. Toch komt ooit dat moment. ,,Deze inlaat is van groot belang als er écht een calamiteit is”, zegt adviseur crisisbeheersing Frank van Kan van het hoogheemraadschap, dat het waterpeil beheert tussen grofweg Wassenaar, Zoetermeer, Gouda, Haarlem en Velsen.
,,Bij hevige regenval pompen gemalen het water uit de polders omhoog de boezem in, die het afvoert richting zee. Maar als de boezem vol staat, heeft dat geen zin, dan loopt het water over de dijk. Bij harde noordwestenwind hebben we moeite om het water richting de grote pompen in Katwijk te krijgen. Door de Nieuwe Driemanspolder onder water te zetten, kunnen we in geval van nood het waterpeil in de boezem vier centimeter laten zakken. Dat lijkt weinig maar het betekent voor ons veel”, zegt Van Kan.
De klimaatverandering maakt dat de piekberging vaker dan voorheen gedacht nodig zal zijn. Volgens Paul Hollander, die voor Rijnland de aanleg van de berging coördineerde, gaat het niet meer om één keer in de 25 jaar of de later bijgestelde 10 jaar, maar verwacht men nu eens in de 5 jaar zo’n calamiteit. De buien zijn tegenwoordig heviger.
Robuuster
De inlaat zit bij Stompwijk, de ingang van de piekberging ligt 2,5 kilometer verderop. Waarom is niet de naastgelegen Meerpolder gebruikt? ,,In de Driemanspolder konden we verschillende wensen combineren. Waterberging, recreatie, natuurontwikkeling, het kon daar allemaal. Dus hebben we de vaart tussen het boezemkanaal en de nieuwe Driemanspolder robuuster gemaakt”, zegt Hollander.
Het waterpeil in die vaart stijgt als de kleppen helemaal openstaan. Het water valt nu vanuit de boezem (-0,62 meter NAP) in de ringvaart (-2,18) om naar de berging te stromen (nu -5,70). Na 48 uur en 2 miljoen kuub is de berging vol. Een deel van de paden en het groen is dan verdwenen onder een meter water.
Wie daar kanoot, vist, zijn hond uitlaat of een wandelingetje maakt, moet dus tijdig wegwezen. Zodra de piekberging wordt ingezet, zet Rijnland tekstkarren neer en lopen medewerkers de polder in om te kijken of het veilig is. Pas daarna gaat de inlaat open.
Die piekberging ligt dan wel op de grens van Zoetermeer, Leidschendam en Den Haag, die laatste gemeente heeft er in geval van nood niks aan. Het Haagse waterpeil wordt beheerd door het Hoogheemraadschap van Delfland, en dat zal zijn eigen piekbergingen gebruiken, zoals de Woudse Polder in Midden-Delfland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHandjes Gezocht
Na het werken karten en lasergamen? Het mag bij dit bedrijf elke dag!
Na een lange werkdag een rondje karten of lasergamen? Bij Gamecity kan dat letterlijk elke dag. De bekende kartbaan in Zoetermeer is hard op zoek naar medewerkers, die dus aan het eind nog even kunnen ‘losgaan’. -
PREMIUMzomerfoto's
Dit is de mooiste zomerfoto van afgelopen week! (En de nieuwe inzendingen van deze week)
Deze foto van Marcel van der Vliet uit Hoornaar is onze vijfde weekwinnaar. Gefeliciteerd! Marcel fotografeerde zijn zoon Daan op vakantie in Noorwegen. Ook meedoen en misschien wel weekwinnaar worden? Scroll snel naar beneden hoe dat moet! -
Politie Den Haag blijft nog onder landelijke norm om binnen kwartier bij melding te zijn
In 85,6 procent van de spoedmeldingen was de politie-eenheid Den Haag in de maand juli binnen 15 minuten aanwezig. Daarmee zitten de agenten van de Haagse eenheid iets onder de landelijke norm van 90 procent. Wel doen ze het nog beter dan de agenten van de Rotterdamse eenheid, die op 82,5 procent blijven steken. -
Rook onder betonmixer op A12, bestuurder lost het zelf op met flesjes water
Een chauffeur met een betonmixer op de A12 zag donderdagmorgen rook achter zijn voertuig vandaan komen en heeft eigenhandig erger voorkomen. De man is op de vluchtstrook gestopt en zag dat zijn remmen waren vastgelopen. Hij kon het zelf oplossen met flesjes water. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?”
-
PREMIUM
Lokale bierbrouwerijen hikken tegen hoge kosten aan: ‘Grote brouwers slaan er een slaatje uit’
We drinken weer een lekker biertje. Zelfs meer dan voor corona. De Haagse Levensgenieter, Hof Blond en Delftse Blonde Anouk vliegen over het terras. Toch zijn er flinke zorgen bij de lokale brouwers door prijsstijgingen en belastingverhoging. ‘Grote brouwers slaan er een slaatje uit’. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.
In samenwerking met indebuurt Zoetermeer