Volledig scherm
PREMIUM
Ook voor de kinderen was het carnaval in 1978 een groot feest. © Sijthoff Pers

Driewerf alaaf in Soetelande

Zoetermeer ToenZoetermeer had in de jaren 70 en 80 een bloeiend carnavalsleven met twee verenigingen: de Soetelieten en de Palenbijters. Dansmariekes, optochten met praalwagens, de Raad van Elf en polonaise; het was leut in Soetelande. Driewerf alaaf! 

Her en der in Zuid-Holland is de voorpret voor de viering van carnaval al in volle gang. De blaaskapellen nemen hun repertoire door, mensen zoeken uitdossingen uit in de feestwinkel, prinsen poetsen hun steek en in menige schuur wordt nog druk getimmerd en geverfd aan het decor op de wagens.

In Zoetermeer zal het stil blijven, behalve dan in de Silverdome waar je verkleed het ijs op kunt en het ‘keigezellig’ belooft te worden. Wat er van de carnavalstraditie is overgebleven zit in drie dozen van het stadsarchief. Ook dit jaar geen hossende mensen in de Dorpsstraat of een loco-burgemeester die de sleutel van de stad overdraagt aan ‘zijn doorluchtige zot­heid Jan de eerste’. Zoetermeer veranderde daarna in Soetelande, ‘waar de lach niet van de lucht zal zijn’. We zingen ook niet meer het lied van de Soetelieten: ‘Alle Soetelieten zijn verenigd met elkaar, zet je zorgen maar opzij of smeer ze in je haar, iedereen is knots en iedereen doet mal, ja, wat kan ons gebeuren, ’t is carnaval!’ (tekst van J.G. van Eck).

Hoe zou dat geklonken hebben? In het archief zijn helaas geen geluidsopnamen, maar alleen programmaboekjes, verslagen van vergaderingen, bedelbrieven, posters en foto’s. Ze geven een beeld van een zeer actieve vereniging.

De Soetelieten zijn in 1969 opgericht door een Amsterdammer die hier in een flat kwam wonen. De notariële akte is bewaard gebleven, evenals het eerste boekje. Onder de kop ‘Leut met een goed doel’ schrijft voorzitter Van der Wouw: ‘Carnaval is een besmet woord. We willen op gepaste wijze carnaval gaan vieren en daardoor het nuttige met het aangename verenigen.’

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer