Volledig scherm
© Ron Jenner

Drukte bij dierenasiel door tientallen gedumpte kittens

Bij Dierentehuis Zoetermeer zijn deze zomer al tientallen kittens binnengebracht. De meeste jonge katten zijn op straat gevonden.

Quote

De meeste worden op straat gevonden. Sommige zijn ook nog eens ziek

Anouschka

Vrijwilligers en betaalde krachten van het Dierentehuis Zoetermeer lopen zich de laatste weken de benen uit het lijf. Het is ontzettend druk in het pand aan de Kelvinstraat, waar momenteel 25 kittens, 15 volwassen katten en een klein aantal honden wonen. Daarnaast wordt nog een pension gerund om het asiel te bekostigen. De logés bestaan uit nog eens 60 katten en 45 honden, die regelmatig moeten worden uitgelaten.

Deze zomer worden bij het asiel niet opvallend veel volwassen dieren binnengebracht. Dit in tegenstelling tot de kittens; de afgelopen weken komen er nesten vol met jonge katten binnen. ,,De meeste worden op straat gevonden. Sommige zijn ook nog eens ziek", reageert Anouschka, hoofd van de kattenafdeling.

Quote

Er is gelukkig altijd wel een aantal liefheb­bers, dat de dieren in huis wil nemen en hen zo weer een thuis biedt

Anouschka

Triest
Soms komt het volgens haar voor dat de kittens zijn weggelopen, maar meestal zijn ze gedumpt door de eigenaren die niet weten wat ze opeens met al die extra gasten moeten doen. ,,Wij vinden ze natuurlijk ontzettend lief en schattig, we genieten ervan dat ze er zijn, maar het zijn natuurlijk wel asieldieren. Ze zijn gewoon op straat gezet en dat hoort niet. Erg triest."

Mede door hun schattige uiterlijk lukt het wel snel een nieuw thuis voor de kittens te vinden; bij de oudere katten gaat dat moeizamer.

Dieren worden meestal naar het asiel gebracht, omdat de eigenaar niet meer voor zijn of haar huisdier kan zorgen of is overleden. ,,De dieren kunnen hier tot aan hun dood blijven. Wij zorgen ervoor dat ze het tot die tijd zo goed mogelijk hebben. Toch is er gelukkig altijd wel een aantal liefhebbers, dat de dieren in huis wil nemen en hen zo weer een thuis biedt", aldus Anouschka.

Het Dierentehuis verwacht dat er nog tot en met volgende maand kittens binnen blijven komen, omdat poezen meestal tussen half april en eind september bevallen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer