Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Peter Franken

Duizend banen erbij met komst distributiecentrum Jumbo aan rand Zoetermeer

UpdateJumbo Supermarkten bouwt op bedrijventerrein Bleizo in Bleiswijk een distributiecentrum van waaruit online bestelde boodschappen thuis worden bezorgd. Het bedrijf verwacht dat het duizend banen oplevert voor de regio.

Het enorme gebouw komt te staan tegenover het distributiecentrum van Hoogvliet, aan de andere kant van de A12 en net over de grens met Zoetermeer. Bedrijventerrein Bleizo is een gemeenschappelijke ontwikkeling van Lansingerland en Zoetermeer. Voor de supermarktgigant uit Veghel is het het derde centrum dat hij specifiek bouwt voor de distributie van online bestelde boodschappen. Het nieuwe centrum moet begin 2021 klaar zijn.

Banenklapper

Jumbo verwacht dat het distributiecentrum ruim duizend nieuwe banen oplevert. Dat is opnieuw een ‘banenklapper’ voor de regio, die al volop profiteert van de verplaatsing van het distributiecentrum en de bakkerij van supermarkt Hoogvliet naar Bleizo en de aangekondigde vestiging van een gigantisch distributiecentrum van Zalando voor de Benelux, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje op het oude veilingterrein van FloraHolland in Bleiswijk. Dat levert naar verwachting 1500 nieuwe banen op.

,,Een fantastische plek en geweldig nieuws voor Lansingerland, Zoetermeer en de regio”, zegt Lansingerland-wethouder Albert Abee (grondzaken en voorzitter Bleizo). Jumbo koopt met 10,3 hectare meteen het grootste perceel op Bleizo, weet Abee. Volgens hem is de verkoop het resultaat van jarenlang de gronden onder de aandacht blijven brengen bij ‘partijen’. ,,En goed voorbeeld doet goed volgen: we verkochten eerder grond op Bleizo aan Aldi en Hoogvliet. Er ontwikkelt zich hier een logistieke hotspot voor de nieuwe online markt.”

9 miljoen mensen

Abee roemt de gunstige ligging van Bleizo, dat sinds dit jaar zelfs een station heeft. ,,De A12, snelle bus-, trein- en randstadrailverbindingen. Dat maakt dat binnen een uur 9 miljoen mensen kunnen worden bereikt.”

De vele vrachtwagens en bezorgbusjes van Jumbo rijden straks af en aan via de N209 en de afrit Bleiswijk van de A12. ,,Het is maar een paar 100 meter over de N209, en de op- en afrit van de A12 is al ruim doordat veiling FloraHolland aan deze weg zat’’, zegt Abee, ,,maar we kijken met de provincie naar de toekomst.” 

Bezorgnetwerk

Jumbo ziet de markt voor online boodschappen hard groeien en past zijn bezorgnetwerk daarop aan. De supermarktketen opende haar eerste distributiecentrum dat specifiek bedoeld was voor het leveren van via internet bestelde boodschappen al in 2014 in Den Bosch. In 2018 ging eenzelfde centrum in het Overijsselse Raalte open. Jumbo verwacht dat die twee centra eind volgend jaar op volle capaciteit draaien en zocht daarom een derde plek. De keuze is op Bleiswijk gevallen, omdat daarmee een goede landelijke spreiding is bereikt.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer