Een schoolklas in een noodlokaal aan de Schinkelweg, 1943-44.
Volledig scherm
PREMIUM
Een schoolklas in een noodlokaal aan de Schinkelweg, 1943-44. © -

Duizend schoolkinderen vonden lesruimte in pakhuizen, café-zalen en in het schaftlokaal van Nutricia tijdens oorlog

Zoetermeer toenOp 10 mei 1940 vlogen Duitse vliegtuigen laag over Zoetermeer. Ze bleken niet op weg naar Engeland maar naar vliegveld Ypenburg. De oorlog was begonnen en de Duitse troepen bleken onverslaanbaar. De meeste Nederlanders maakten er vervolgens maar het beste van.

De eerste Duitse soldaten die de dorpelingen te zien kregen waren twee gewonde parachutisten. Een van hen was bij de Voorweg op een kippenhok terechtgekomen. Hij had zijn benen gebroken. Op 14 mei zag men in de verte Rotterdam roken en voor het grootste deel van Nederland was een dag later de oorlog voorbij. Het gewone leven ging verder, al was men geen baas meer in eigen land.

In de loop van mei kwamen Duitse troepen het dorp binnen, een artillerie-eenheid met 297 paarden. Officieren en onderofficieren werden bij burgers ingekwartierd en daar betaalden ze netjes voor. Maar heel langzaam begon de bezetting toch te drukken. Allereerst werd een gevaarlijke vereniging verboden, De Witpen. Die mocht zijn duiven toch eens gebruiken voor het versturen van berichten naar Engeland! Verder moesten ambtenaren niet-Joodverklaringen ondertekenen en gingen steeds meer producten op de bon, na de zomer van 1940 ook vlees, kaas en eieren. Het aantal werknemers op het Distributiekantoor steeg in 1942-43 van 17 naar 38 mensen; op het hele gemeentehuis waren maar zes ambtenaren te vinden. De gemeenteraad was toen al naar huis gestuurd.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer