Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Een op de vijf Zoetermeerse gezinnen in de financiële problemen

Volgens stichting SchuldHulpMaatje worstelt een op de vijf Zoetermeerse huishoudens met financiële problemen. De stichting schetst een ontluisterend beeld van rekeningen die zich opstapelen en post die niet geopend wordt. De stichting biedt hulp door de inzet van vrijwilligers, waarvan er in Zoetermeer 105 actief zijn.

Zij helpen samen zo’n 180 gezinnen bij het weer op orde krijgen van de financiën. Maar de stichting heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig, vertelt coördinator Jan de Vries. ,,Wij bestaan zo’n zes jaar en het is een gegeven dat vrijwilligers na vier, vijf jaar stoppen, dat is om en nabij twintig procent van ons bestand. En meer mensen hebben hulp nodig. Zo kregen we in november een hausse aan nieuwe aanmeldingen.”

In Zoetermeer is er relatief veel armoede, constateert De Vries: ,,We weten dat er 11.000 gezinnen kampen met financiële problemen.”

Ondersteunen

Zoetermeerders die zich aanmelden bij SchuldHulpMaatje om als vrijwilliger een huishouden te ondersteunen, worden dat niet meteen. Schuldhulpmaatjes, zoals ze genoemd worden, zijn gecertificeerde vrijwilligers, die dat pas worden na een training die drie cursusdagen in beslag neemt. Na de training kan de vrijwilliger aan de slag. De werkzaamheden bestaan eruit om samen met de hulpvrager een overzicht van alle onbetaalde rekeningen te maken en de geldzaken weer op orde te krijgen. Een luisterend oor en een geduldige houding zijn essentiële eigenschappen van een schuldhulpmaatje, aldus De Vries.

Wie zich wil aanmelden, kan dat doen via de website schuldhulpmaatje.nl. De cursusdagen staan gepland op 7, 14 en 21 maart.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer