Volledig scherm
Helmi Huijbregts-Schiedon © Privéfoto

Eerste Kamerlid Helmi Huijbregts informateur in Zoetermeer

VVD-Eerste Kamerlid Helmi Huijbregts is de nieuwe informateur in Zoetermeer. De ervaren politica is gevraagd een coalitie te vinden die op een stabiele meerderheid in de gemeenteraad kan rekenen.

Huijbregts laat er geen gras over groeien; ze begint al dinsdagavond met de gesprekken met de Zoetermeerse partijen en rondt die woensdag af.

Vrijdag plofte de eerste verkenningsronde, die vlak voor Pasen begon. Lijsttrekker en huidig wethouder Marc Rosier sprak die week als informateur met alle twaalf raadsfracties en kwam tot de conclusie dat een coalitie met verkiezingswinnaar VVD (7 zetels), Lijst Hilbrand Nawijn (LHN, 5 zetels), D66 (5 zetels) en GroenLinks (5 zetels) de beste optie was. D66 en GroenLinks zagen dat anders, bleek vrijdag. GroenLinks wil liever niet samen met LHN, of het CDA (4 zetels) er bij. D66 was teleurgesteld over de houding van informateur Rosier. 

Met Helmi Huijbregts heeft de VVD een zeer ervaren politica naar voren geschoven. De 69-jarige is  vice-fractievoorzitter van de Eerste Kamer-fractie, was burgemeester van Oosterhout, gedeputeerde in Noord-Brabant en waarnemend burgemeester in drie gemeenten. Ook als informateur heeft ze haar sporen al verdiend: ze was als verkenner actief in vijf gemeenten. Behalve in Zoetermeer werkt ze sinds vorige week ook als informateur in de gemeente Moerdijk.

Volgens Rosier, nu informateur af, heeft Huijbregts een vrije rol gekregen en zijn er geen partijen uitgesloten van de gesprekken. Ze gaat praten met alle partijen die dat willen. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer