Volledig scherm
Farah Gohary en Willem van der Spruit kregen gisteren de sleutel overhandigd van hun nieuwe aardgasvrije woningen in Palenstein. © René Verleg

Eerste nul-op-de-meter woningen in Palenstein opgeleverd

Palenstein is de eerste wijk in Zoetermeer die helemaal van het gas af moet. Gisteren leverde woningcorporatie Vidomes de eerste veertien nul-op-de-meter woningen af. Twee bewoners, Willem van der Spruit en Farah Gohary, kregen alvast hun sleutels overhandigd uit handen van wethouder Robin Paalvast. 

Van der Spruit woonde eerst in Meerzicht. ,,Het was een lot uit de loterij om hierheen te mogen verhuizen”, stelt hij vast. Gohary woonde al eerder in Palenstein. Ze is blij er weer terug te keren.

De driekamerappartementen, een mix van sociale huur en duurdere huurwoningen, werden in negen maanden tijd uit de grond gestampt. Aan het eind van deze maand levert Vidomes nog eens veertien nul-op-de-meter woningen af. Vidomesbestuurder Daphne Braal legt uit wat het voordeel van zo’n woning is: ,,Nul-op-de-meter betekent evenveel energie opwekken als verbruiken. De huizen leveren een bijdrage aan een schoner milieu.” De woningen zijn aardgasvrij, koken gaat elektrisch en alle woningen hebben vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen.

Aardgasvrij

Op deze locatie torende eerst de Florens van Brederodeflat boven alles uit. De flat bood plaats aan 200 appartementen. Gohary woonde er op de tweede verdieping. De sloop van deze flat liep vertraging op omdat er asbest werd gevonden. Maar dat gaf Vidomes de kans de nieuwe woningen die ervoor in de plaats kwamen aardgasvrij te maken, vertelt Braal.

Wethouder Paalvast is in elk geval blij met de eerste oplevering: ,,Het is fijn dat er na een periode van sloop en bouw nu mooie resultaten zichtbaar zijn en dat Palenstein steeds populairder en duurzamer wordt.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer