Volledig scherm
Vorige zomer was een zware periode voor de egels. © Frank de Roo

Egelopvang heeft het financieel moeilijk na droge zomer

Doordat het aantal zieke en gewonde egels het afgelopen jaar flink is toegenomen, kost het de egelopvang in Zoetermeer steeds meer moeite om alle medische behandelingen te kunnen bekostigen.  

De droge zomer zorgde er vorig jaar voor dat de kleine beestjes haast geen eten konden vinden, insecten kruipen dan dieper de grond in. Ook water was schaars. Veel van de uitgehongerde en uitgedroogde egels kwamen uiteindelijk in de Zoetermeerse opvang terecht. Maar ook egels die onder een maaimachine waren terechtgekomen of werden gebeten door bijvoorbeeld een hond tijdens hun zoektocht naar eten kregen hulp. 

Langdurig

,,Er waren echt opvallend veel egels ziek of gewond in vergelijking met voorgaande jaren. Gemiddeld zijn we per egel tussen de 30 en 50 euro aan medische kosten kwijt. Dat kan nog oplopen als de egel langdurig moet worden behandeld", vertelt vrijwilligster bij de opvang, Ita Krijger. De opvang zit door de vele behandelingen die de beestjes nodig hadden en hebben financieel aan haar ‘tax’ en doet een oproep voor giften. ,,Het is moeilijk, we zijn totaal afhankelijk van donaties. Het loopt behoorlijk in de papieren.” 

Op dit moment zitten er nog 55 egels in de opvang. Het merendeel hiervan is vorig jaar opgevangen. ,,Ze komen nu uit hun winterslaap. We zetten ze weer uit als we het nest hebben onderzocht en alles er goed uitziet", vertelt Krijger. Ze hoopt dat het deze zomer iets vaker gaat regenen. ,,Dat zou voor de egels een stuk beter zijn. Wat ook helpt zijn groenere tuinen. Steeds meer bestrating zorgt er ook voor dat de beestjes het een stuk moeilijker hebben om voedsel te vinden.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer