Volledig scherm
EBS bussen, ter illustratie. © Peter de Jong Fotografie

Elektrische bussen en meer ritten vanwege nieuwe vervoerder EBS

Door de straten van Zoetermeer rijden vanaf 25 augustus méér bussen en er komen elektrische lijnen. Enkele routes vervallen. Dit komt omdat EBS Public Transportation het Haagse streekvervoer overneemt van Connexxion.

De Zoetermeerse buslijnen worden stevig onder handen genomen door EBS. Er zullen vooral méér bussen gaan rijden, maar er worden ook buslijnen samengevoegd. Daarnaast worden elektrische bussen ingezet. In mei werd het viaduct op de Woudlaan in Rokkeveen al verhoogd voor deze zogenaamde zero emissie-bussen, die een stuk hoger zijn. Reizigers kunnen hun telefoon tijdens de ritten in deze bussen opladen via ingebouwde USB-ingangen en gebruikmaken van wifi.

Quote

Er zal ook best iets mis gaan de eerste dagen. Hiervoor vragen we op voorhand enig begrip

EBS

Begrip

EBS verwacht dat de overgang soepel zal verlopen en ligt op schema. ,,Met de hogere frequenties en de elektrische bussen krijgt het openbaar vervoer binnen Zoetermeer een kwaliteitsimpuls”, laat EBS weten. ,,Tegelijk zal er ook best iets mis gaan de eerste dagen. Hiervoor vragen we op voorhand enig begrip. Het is een enorme operatie om van de een op de andere dag een ov-regio over te nemen.”

Lijn 70 richting Noordhove gaat zes keer per uur rijden in de ochtend- en middagspits. Ook wordt deze lijn elektrisch, evenals de bussen 71 en 72. Lijn 30 van Rijswijk richting Naaldwijk zal zes keer per uur gaan rijden tijdens de spits, en in de vakantie vier keer per uur. ,,Waar groeipotentie is, bieden we meer vervoer”, zegt EBS.

Tussen Rijswijk en Den Haag zal de route van lijn 50, van Zoetermeer naar Rijswijk, komen te vervallen. De ritten worden overgenomen door lijn 51. Dit geldt ook voor lijn 52 tussen station Zoetermeer en Rijswijk; deze vervalt en wordt geïntegreerd in lijn 50.

Omleiding

De huidige bus 55 zal veranderen in de kenmerkende rood-zwarte bus van R-net. Tot medio 2020 rijdt lijn 62 een aangepaste route door de reconstructie van de Sint Sebastiaansbrug.

Het bedrijf kondigt ook aan dat er een app die het openbaar vervoer integreert met elektrische deelauto’s en -fietsen komt. EBS, een dochteronderneming van een Israëlisch busbedrijf, voorziet tot en met 2030 het gebied tussen Hoek van Holland, Delft, Zoetermeer en Leiden van streekvervoer. De elektrische bussen passen bij de ambitie van de Metropoolregio om de CO2-uitstoot door het verkeer met 30 procent terug te dringen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer